Соево, овесено, бадемово, кокосово мляко - през последното десетилетие немлечните

...
Соево, овесено, бадемово, кокосово мляко - през последното десетилетие немлечните
Коментари Харесай

Бадемово, соево, овесено мляко: Защо растителните млека са толкова скъпи?

Соево, овесено, бадемово, кокосово " мляко " - през последното десетилетие немлечните заместители на мляко набират известност. Отчасти това се дължи на опасения по отношение на климатичната рецесия: млечната индустрия генерира голямо количество метан. Мнозина минаха към немлечни артикули, като се позоваха на опасения по отношение на жестокостта към животните, а други поради нарастващата информираност за непоносимостта към лактоза, опасения по отношение на мазнините и захарта и даже терзания за типа на кожата си.

Има доста фактори, които вършат растителните млека желани пред обичайните, само че в едно отношение несъмнено не са: като цяло растителните млека в този момент костват два пъти повече от положителното, старомодно краве мляко, което построява здрави зъби и кости и пази от остеопороза в продължение на хиляди години.

Но за какво растителните млека са толкоз скъпи, когато в действителност не са нищо повече от шепа овесени ядки, бадеми или соеви зърна, смлени с малко вода?

Растителните млека към момента са относително млада промишленост - тя се разви след 2009 година, споделя пред  Питър Слейд, икономист, който е проучил по какъв начин растителните млека са понижили продажбите на обичайните млека. Ако промишлеността като цяло следва едно от главните правила на стопанската система, повече съперници ще понижат цените, само че към този момент, даже и с инфлацията, растителното мляко е доста по-печелившо от обикновенното мляко. В една добра година, съгласно Mintec, компания за разбор на данни, един млекопроизводител може да чака чиста облага от 3%, даже с държавни дотации. Производител на растително мляко може да осъществя към 15% чиста облага и към 40% брутна облага (тези 25% разлика се реинвестират в оперативни и маркетингови разходи), макар че това може да е малко по-малко през последната година, защото доста производители на растително мляко, в това число Califia Farms, поемат спомагателните разноски, с цел да поддържат цените допустимо най-ниски.
 Снимка 617686
Източник:

Интересното е, споделя Слейд, че всички растителни млека костват почти еднообразно, макар че овесените и соевите зърна нормално костват по-малко от бадемите. " Компаниите не са склонни да разгласяват своите предписания ", споделя той, " само че допускам, че има доста малко бадеми в бадемовото мляко. "

Освен суровините, съвсем всеки аспект от производството на растително мляко е по-скъп от производството на млечно мляко, само че бизнес моделът за растителни млека се основава на концепцията за предстоящ напредък и нововъведения. " Междувременно ", заключава уебсайтът на хранително-вкусовата индустрия Food Dive, " промишлеността за млечни артикули наподобява се ангажира да следва една финансова доктрина: всички пият мляко, затова промишлеността постоянно ще бъде печеливша. "
 Защо най-големият производител на мляко в света може да усили вноса на млечни артикули?
Защо най-големият производител на мляко в света може да усили вноса на млечни артикули?

Страната даже обмисля краткотрайно унищожаване на вносните мита за тези артикули

Все отново има доста хора, които избират обикновеното мляко, които нямат желание да преминат към растителни заместители. Проучване на потребителите на млечни артикули от McKinsey от 2022 година сподели, че до момента в който потреблението на растително мляко се е повишило внезапно от 2019 година (повече от една трета от интервюираните консуматори споделиха, че са закупили първото си растително мляко след 2020 г.), доста малко хора го употребяват като главен млечен артикул и го избират го не поради усета, а по здравословни аргументи. В личното си проучване Слейд открива, че доста хора пият растително мляко и млечни артикули по едно и също време, употребявайки ги в разнообразни обстановки: бадемово мляко за смутита, да вземем за пример, овесено мляко за лате. Но макар възходящото любознание към растителните млека, McKinsey пресмята, че техният пазарен дял е единствено 12%, а по време на инфлация 56% от пиещите млечни артикули настояват, че ще продължат да купуват същото количество мляко, до момента в който единствено 36% от соевото мляко пиещите и 32% от другите пиещи растително мляко обявиха същото, може би тъй като тези млека са по-скъпи.

Продажбите на растително мляко са намалели с 3,6% през последната година, което може да значи, че високите цени стартират да въздействат на броя на потребителите, въпреки и напълно едва.
 Снимка 617685
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР