Содата за хляб се използва не само за миене на

...
Содата за хляб се използва не само за миене на
Коментари Харесай

10 невероятни приложения на содата за хляб в градината

Содата за самун се употребява освен за миене на съдове и за избелване, за сладкиши и при киселини. Тя се бори с плевелите и служи като тор. Тя не е рискова за растенията, не вреди на потребните инсекти и усъвършенства качеството на културите. И това не е всичко!

Забележка: при подготвяне на содата не използвайте железни съдове и не нагрявайте течността над 55 °C. В противоположен случай содата ще загуби своите потребни свойства.

1.Срещу брашнеста мана
Почти всички култивиран култури и цветя могат да бъдат наранени от брашнеста мана. Това гъбично заболяване се популяризира бързо към прилежащите растения, тъй че може да унищожи всички насаждения. За да решите казуса, предлагаме да употребявате потвърдени предписания:

В 1 литър вода разтворете 1 супена лъжица сода, прибавете 1 супена лъжица, каквото и да е растително масло и 1 супена лъжица препарат за миене на съдове. Разбъркайте получения разтвор добре, изсипете го в спрей бутилка и напръскайте растенията в изсъхнало време. След седмица повторете.

В 5 л. вода разтворете 20 мл. течен сапун и 2 супени лъжици сода за самун, разбъркайте и използвайте за изпръскване на растенията. Повторете процедурата най-малко 5 пъти на сезон: за първи път – преди цъфтежа, а по-късно всяка седмица.

По същия метод може да се справите и с фитофтора.

2.Стимулиране растежа на розата
В 5 литра вода разтворете 1 ч. л. сода, 1/2 ч.л. амоняк и 1 ч.л. британска сол (магнезиев сулфат). Напръскайте розовите шубраци с получената течност. Това ще провокира дейното формиране на нови издънки.

3.Борба с плевелите
Уморихте се от плевелите, които порастват сред тротоарните плочки? Направете мощен разтвор (2-4 супени лъжици сода на 1 литър вода) и изсипете върху плевелите. След 4-5 седмици, повторете процедурата. Не пестете содата: колкото по-концентриран е разтворът, толкоз по-добре ще се справите с плевелите.

4.Срещу вредителите по зеле
Гъсениците, които ядат млади зелеви листа, могат да оставят градинарите без рандеман. За да предотвратите това, вземете равни елементи сода и брашно, разбъркайте и отмерено посипете по повърхността на почвата и по самите растения.

5.Подхранване на доматите
За да извършите плодовете по-сладки, напръскайте върховете на доматите с 0,5% разтвор със сода за самун или полейте растенията със същия разтвор, само че в централизация 3,5%.

6.Срещу листни въшки
Непосредствено преди прибирането на зеленчуците и плодовете не се предлага пръскането с химически препарати. Ако през този интервал ги нападат листни въшки, щедро ги третирайте с разтвор със сода: 12-15 гр. на 0.5 л. вода.

7.За контролиране на киселинността на почвата
Ако почвата е кисела, разтворете сода във вода (100 гр. на 1 литър), полейте прекопаната почва, по-късно я минете с весло.

8.За гроздето
По време на зреенето на плодовете, пръскайте лозето с 5% разтвор със сода за самун. Това ще спомогне за увеличение на наличието на захар в плодовете и ще ги защищити от изгниване.

9.Почистващо средство за ръце
Ако предпочитате да плевелите без ръкавици, евентуално сте се пробвали несполучливо да си измиете ръцете от калта с елементарен сапун. Поръсете малко сода върху насапунисани длани и търкайте за две минути. Содата ще проникне в епидермиса и ще разтвори мръсотията.

Също по този начин, содата почиства петите добре, тъй че, в случай че обичате да ходите боси през лятото, не се отхвърляйте от навика си.

10.Ликвидира неприятната миризма от компоста
Компостът по време на процесите на разложение може да мирише неприятно. За да се отървете от тази миризма, поръсете сода в купчината.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР