Собствеността на хижа Христо Смирненски в Рила стана ябълка на

...
Собствеността на хижа Христо Смирненски в Рила стана ябълка на
Коментари Харесай

Стопаните на хижа „Христо Смирненски”: Туристическият съюз ни „изхвърли с мутри“. БТС – те не искат договор

Собствеността на хижа „ Христо Смирненски ” в Рила стана „ ябълка на раздора “ сред Българския туристически съюз и домакините, стопанисвали обекта в продължение на 18 години.

В сряда с обява във Facebook наследниците на хижаря описаха по какъв начин брутално са били изхвърлени от държавни чиновници и 30 „ мутри “ като не им е било разрешено даже да си вземат якетата и лоичните движимости. Наследниците на хижата пишат, че фамилният бизнес с хижата през годините е наложил голяма инвестиция – реорганизация на покрив, бунгала, стаи и отопление. По техни думи договорът им за стопанисване е бил годен до 2027 година, а връзките с БТС – положителни, само че до предходната година, когато се сменили хора на управителни постове.

„ И тогава стартира напън и проявление на въздействие и мощ, за да ни вземат хижата. Абсолютно в прав текст са ни заявявали, че обектът е прекомерно вкусен, с цел да е наш!!! “. В края на 2022 година умира хижарят, който е бил глава на семйството и при започване на април нааледниците му получват правосъдно решение да се изнесат.  Те пишат, че са имали диалог с БТС като сякаш си „ стиснали ръцете “, само че на 19 април „ в хижата се изсипаха представители на туристическото сдружение дружно с 30 индивида, множеството едри „ Частни охранители “ и ни изхвърлиха. Не ни дадоха да си вземем даже якетата да не мръзнем!

В хижата имаме стока за хиляди левове, обурудване и обзавеждане за десетки хиляди левове, дърва за отопление за хиляди,всичките ни персонални движимости,играчките на децата,лаптопа ни със всички фотоси на децата. Нормално ли е това да се случва в 21 век в европейска страна?!?! В момента 30 индивида са вътре и се черпят от нашите артикули за успеха!!!....това виждаме през прозореца. Ако това не е обир от държавни чиновници....незнам какво е?!?! “, написаха възмутени досегашните хижари.



Реакцията на БТС не закъсня и те разгласиха на страницата си във Facebook позицията си: „ Хижа „ Христо Смирненски “ е една от емблематичните хижи, благосъстоятелност на Сдружение „ Български туристически съюз “. Миналата година бе подписан контракт за прилагане на хижата с компания „ МИГ 79Б “ ООД със взаимната визия за превръщането ѝ в Национален център за туризъм и спортове навън.

За голямо страдание малко преди Коледа умря хижарят и шеф на компания „ МИГ 79Б “ ООД Георги Банев, с който Сдружението ни е поддържало постоянно положителни дългогодишни връзки. В разследване на това хижа „ Христо Смирненски “ действително остана без собственик.

Очакванията ни, че наследниците на Георги Банев ще наследят неговите права, не се оправдаха, защото те не желаят да се възползват от дяловото му присъединяване в „ МИГ 79Б “, заради това че дяловете са обвързани със съществени отговорности към правосъден реализатор. Изпратиха и публично мнение, че не признават контракта с БТС, подписан от Георги Банев, и отхвърлят да извършват отговорностите си по него. Направени бяха редица опити за решение на по този начин създалата се обстановка, в това число да сключат контракт с друга тяхна компания, като на 18 април 2023 година в преднамерено извършена среща в централата на БТС наследниците на Георги Банев изрично отхвърлиха да влязат в договорни връзки с БТС.

На 19 април в наличието на чиновници на реда и в спокойна конюнктура хижа „ Христо Смирненски “ бе призната от БТС. В приемо-предаването участваха само щатни чиновници на БТС, които одобриха хижата от намиращия се в нея чиновник на „ МИГ 79Б “ ООД. Наследниците на Георги Банев дойдоха на място няколко часа по-късно, като им бе препоръчано в случай че имат персонални движимости да си ги вземат на момента или в по-късен комфортен за тях миг.

Обектът е под директното ръководство на Български туристически съюз, като следва да се разгласи конкурс за намирането на нов собственик на хижата, което не изключва опцията наследниците на Георги Банев да се явят на него.

Извиняваме се на планинарите за неудобството и се надяваме в най-скоро време хижа „ Христо Смирненски “ още веднъж да отвори порти “.



 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР