Собствениците на заведения да предлагат на клиентите си повече безплатна

...
Собствениците на заведения да предлагат на клиентите си повече безплатна
Коментари Харесай

Брюксел: Пийте чешмяна вода, по-евтино и полезно е!

Собствениците на заведения да оферират на клиентите си повече безвъзмездна чешмяна вода и по-малко бутилирана, предлага Брюксел. Европейската комисия приготвя промени в Директивата за питейната вода, които целят възстановяване на достъпа на жителите до водоснабдяване и възстановяване на качеството на водата за пиянство, оповестява Българска национална телевизия. 23 от 500-те милиона европейци все нямат достъп по питейна вода, заяви заместител ръководителят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Брюксел ще изисква от държавите-членки да подобрят достъпа до вода за пиянство, изключително за уязвими и маргинализирани групи. На процедура това значи повече публични чешми и водоснабдителни уреди в гета и махали, където няма такива.

Еврокомисията ще разшири и листата с нездравословни субстанции, които не би трябвало да се съдържат във питейната вода. Ще се вкарат и по-високи стандарти за строителните материали във водния бранш като резервоари и тръби, които постоянно са източник на замърсяване.

С ограниченията Брюксел се надява да окуражи хората да пият повече вода от чешмата.

„ Бихме желали да насърчим и притежателите на заведения за хранене и заведения да оферират безвъзмездна вода от чешмата на клиентите си. Мисля, че това ще повлияе позитивно на околната среща, на здравето на жителите и техните потфейли “, уточни Тимерманс.

Според Тимерманс по този начин семействата в Европа могат да икономисват 600 милиона евро годишно. А също и да понижат пластмасовите боклуци, замърсяващи европейските пътища, плажове и водни басейни.

Предстои в идващите месеци страните членки и евродепутатите да решат дали ще одобряват предложенията на Комисията за поощряване на потреблението на чешмяна вода.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР