Собствениците на язовир „Чотората” край с. Трояново в община Камено,

...
Собствениците на язовир „Чотората” край с. Трояново в община Камено,
Коментари Харесай

Собствениците на яз. Чотората отрекоха да имат вина за бедствието

Собствениците на язовир „ Чотората” край с. Трояново в община Камено, чиято стена се скъса, са безапелационни, че той не може да залее обитаеми места и да е причина за наводненията в Бургаско.
Димчо Мутафов и брачната половинка му Елена Димитрова, която е и общински консултант от Българска социалистическа партия в Камено, отхвърлиха обвиняванията в предаването „ Тази сутрин” по bTV.
Съсобственици на язовира са синът и брачният партньор на общинската съветничка.
" Жертвите са на доста огромно разстояние от язовира, който ние стопанисваме. Немислимо е това място да бъде залято от язовира ", безапелационна беше Елена Димитрова.
" Не се задържат по-големи количества вода поради рибата. Имаме си изпускател, който е на избрана кота, и в случай че водата се вдигне, тя излиза от преливника ", акцентира Димчо Мутафов.
По думите му язовирът е поддържан и са изпълнени всички наставления. Има видеонаблюдение и инфраструктура, има и спешен проект. Той посочи, че разполагат с протокол за надзор на язовирната стена от 2016 година
Мутафов сподели, че в нощта на потопа са следили ситуацията и към среднощ са били известени от хората, които живеят в региона. Той добави, че са предизвестили институциите, а самото разкъсване на язовира е станало към 3:10 ч. през нощта.
" Нашият язовир е на такова място, че не може да залее нито обитаеми места, нито постройки ", уверен е Мутафов.
Водното огледало на „ Чотората” е към 30 декара, 2,5 м е в най-дълбоката част, а по-голямата част е с по-малка дълбочина.
По думите му в язовира е имало към 30-40 000 литра вода и това количество е доста малко спрямо водата, която е паднала по скатовете.
" Улиците на Трояново са разрити. Те не са разрити от нашия язовир, а от потопа ", отбелязва още притежателят.
„ Нашият язовир е на най-долното равнище от каскада от 4 язовира, които се намират в западната част на с. Трояново. Всичката вода от четирите язовира мина през с. Трояново и по-късно през нас”, съобщи той.
Водата влиза в дере, което отива към селата Желязово и Русокастро, където по думите на Мутафов няма провали.
Язовирите над нашия са били безстопанствени, има 2 или 3 скъсани, означи още той.
" Синът ми не може да се съвземе от шока, тъй като това, което загуби, е животът му в последните 7 година ", сподели бащата.
" Още не може да се изплаче от вредите, които са нанесени на оборудването и на рибата”, добави той.
" Нашето семейство е най-потърпевшо в материално отношение, тъй като там са вложени доста средства и труд ", акцентира и Димитрова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР