Собствениците на стари автомобили ще плащат по-висок данък от догодина.

...
Собствениците на стари автомобили ще плащат по-висок данък от догодина.
Коментари Харесай

Собствениците на стари автомобили ще плащат по-висок данък от догодина, реши НС

Собствениците на остарели коли ще заплащат по-висок налог от следващата година. Това реши на второ четене Народното събрание, откакто утвърди дефинитивно новата формула за пресмятане на налога върху моторните транспортни средства.
В него ще се включат два съставния елемент - веществен, който е въз основата на мощността на автомобила, и екологичен - основан на екологичния стандарт. Според Евгения Ангелова от ГЕРБ - хората ще бъдат натоварени в допълнение с минимална сума, само че това ще промени навиците им, които сега не поддържат опазването на околната среда:
" Хората биха предпочели да дадат, примерно 3000 лева за остарял автомобил - над 20-годишен, с по-ниска екологична оценка, вместо да дадат 3000 лв. за автомобил, който е по-малък и има по-висока екологична оценка ".

Данъкът върху старите коли ще се усили с до 50%, демонстрират изчисленията на депутатите от Българска социалистическа партия, които бяха показани по време на второто четене на измененията в пакета от данъчни закони. За първи път във формулата се регистрира и екологичният стандарт на моторното транспортно средство.

Новата формула за пресмятане на налога върху колите включва два съставния елемент - веществен и екологичен. Имущественият е обвързван с мощността на автомобила, което значи, че колкото по-голяма е тя, толкоз по-висока ще е тази част на налога. Според Александър Иванов от ГЕРБ екологочният съставен елемент обаче ще компенсира данъка при новите коли

" На по-новите коли, с по-висока екологична норма, данъкът ще бъде понижен. Намаляване на замърсяването значи, на национално равнище, че смъртността може да бъде понижена с 4 300 души на 107 000 ".

70% от автопарка в България обаче е остарял и има доста невисок екологичен стандарт, в случай че въобще има подобен, добави Филип Попов от левицата и попита:

" Кой замърсява повече, бедният човек, който минава 1000-2000 километра на година, с цел да стигне до болничното заведение, примерно, която му е отдалечена, или богатият, който със скъпия си автомобил, в случай че ще и с Евро 10 да е, а не с Евро 5, който мина 100-200 000 на година? "

Павел Шопов от " Атака " прикани съдружните си сътрудници от ГЕРБ да премислят предлагането си:

" Ако този бюджет не е каца с мед, той е един огромен кюп, делва с мед. Това не е постната пица отпреди 9 години. На този кюп с мед вие сипвате две лъжички катран. Борисов очевидно не ви е наблюдавал. Сигурен съм, той не може да огрява на всички места ".

 

До 30% нарастване на налога чака притежателите на остарели коли, изясни ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова преди седмици:

" Данъкът на тези коли е извънредно невисок, някои от тях заплащат налог от порядъка на 6-7 лева, тъй че 30% не е сума, която би могла да има значително значение ".

С измененията в закона за локалните налози и такси се вкарва и опцията общините да обменят информация. По този метод няма да може повече от един парцел да бъде регистриран като главно жилище, което е единственото с право на 50-процента отстъпка от налог " здания ".

След като завърши гласуването на второ четене на данъчните закони, депутатите ще стартират работа по държавния бюджет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР