Собствениците на празни апартаменти в блоковете също ще плащат такса

...
Собствениците на празни апартаменти в блоковете също ще плащат такса
Коментари Харесай

И собствениците на празни апартаменти вече ще плащат такса за входа

Собствениците на празни жилища в блоковете също ще заплащат такса за входа всеки месец. Солидарното систематизиране на сметките за поддръжка на общите елементи влезе в действие от началото на годината с промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност. 

До момента притежателите на необитаеми жилища в огромни жилищни здания не бяха задължени да заплащат месечна такса за общите елементи. От тях по закон се изискваха пари единствено за огромни ремонтни действия.

" Те заплащаха, единствено в случай че има някакви ремонтни действия - било то на покрив, боядисване на входа, замяна на входна врата. Сега към този момент от 1 януари 2024 година тези необитаеми жилища, техните притежатели по-точно, са длъжни да заплащат и месечните комунални разноски – асансьор, осветяване и за всичко, което заплаща всеки един притежател в постройката, за един човек ", изяснява пред Българска национална телевизия Светослав Николов, професионален домоуправител.

Гълъбина Андреева има два жилището в Благоевград. Разказва, че единият е ненаселен отдавна, само че все пак постоянно заплаща, когато има огромни поправки на общите елементи. Неприятно е сюрпризирана, че за празното жилище към този момент ще дължи такса всеки месец.

" По принцип мисля че не е вярно, нали това което става въпрос като поправки, някакви належащи - да, само че всичко останало - не знам. Прекалено доста стартират да стават към този момент и налозите, и всички други спомагателни средства, които би трябвало да се отделят за тази благосъстоятелност. За страдание, доста са към този момент такива жилища необитаеми. Не съм съгласна с тия неща, само че не знам какво може да се направи ", споделя тя.

Част от жителите на Благоевград пък дефинират като вярна и закономерна смяната в закона за етажната благосъстоятелност.

" Аз съм " за ", тъй като откакто е купил жилището и по-късно не го населява, би трябвало да си поема разноските за общите елементи. Затова съм съгласна - да. Имаме на четвъртия етаж апартамент, който не се населява от много време. Той сега живее в Якоруда и по този начин идва понякога, само че като виждам на листата постоянно таксата си му стои и се усилва ", счита Венера Нушкова.

Според професионални домоуправители новите промени в закона за етажната благосъстоятелност неизбежно ще доведат до по-трудно събиране на таксите за общите елементи. Възможно е и да се стигне до съд при неточни платци.

" Когато се натрупат едни много съществени отговорности, които може би са над 50 % от минималната работна заплата, тогава етажната благосъстоятелност има всички пълномощия да си събере тези пари по правосъден път. Така че даден притежател може да му се натрупат отговорности, в случай че той не се поинтересува за тях, не се

поинтересува да откри контакт с домоуправителя, в един миг могат да минат 3 години, на него да му са се натрупали някакви отговорности от 100, 200, 300 или 500 лв. и против него да стартира дело от страна на етажната благосъстоятелност по отношение на него, с цел да се изискват тези пари ", споделя Светослав Николов, професионален домоуправител.

Друга значима смяна в закона е че решенията на общите събрания към този момент могат са се взимат при кворум от 50 плюс един % от живущите, а не както до в този момент при 67 % присъстващи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР