Собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ), Цеко Минев и Ивайло

...
Собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ), Цеко Минев и Ивайло
Коментари Харесай

BIRD.BG разкри: Собствениците на ПИБ купиха имоти с държавни пари

Собствениците на Първа капиталова банка (ПИБ), Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, закупиха парцели в Дубай на стойност над 6,1 млн. $, в това число апартамент на Palm Jumeirah и два в Dubai Marina.

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев – притежатели на Първа капиталова банка (ПИБ), известна и като FiBank, са закупили апартамент и търговски парцел в Дубай, на изкуствения остров под формата на палма Palm Jumeirah, както и два жилището в скъпия квартал Dubai Marina. Общата им повърхност е 1547.86 кв.м. Четирите парцела са оценени на обща стойност над 6,1 милиона $, само че през днешния ден цената им е доста по-висока. Други два жилището в Дубай, всеки по 91 кв.м., оценени на обща стойност над 600 хиляди $, са записани на името на топмодел на „ Визаж ”. Това демонстрират данните към 2020 година в интернационалното следствие „ Разкритията Дубай “. Моделката е станала притежател и на компания в София, обвързвана с небезизвестния кипърски жител Георгиус Георгиу.

Наше следствие от октомври 2021 година сподели документи от „ Досиетата Пандора ”,

които разкриват, че притежателите на Първа капиталова банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са действителни бенефициери на офшорки, получили над 1 милиард лв. заеми от банката. Именно кипърецът Георгиус Георгиу е едно от подставените лица в офшорките на Минев и Мутафчиев.

ПИБ получи на няколко пъти внушителна държавна помощ – при ръководството на Тройната коалиция и министър Орешарски, след краха на КТБ през 2014 година и последно през 2020 година когато държавната ББР купи нейни акции на двойна цена, с цел да може банката да запуши финансовата си дупка и да извърши рекомендациите след стрес теста на ЕЦБ. Мажоритарни акционери в банката остават Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Данните в „ Разкритията Дубай “ демонстрират Цеко Минев като притежател на апартамент

с внушителната повърхност 585.10 кв.м., последно оценен на 2 314 204 $, само че през днешния ден цената му е доста по-висока. Имотът се намира на един от високите етажи в 52-етажната постройка Le Reve (от френски „ Мечтата ”) в скъпия квартал Dubai Marina. Апартаментът е добит от Цеко Минев преди 2010 година, демонстрират данните за записите от имотния указател на Дубай. Любопитна детайлност е, че за контакт е възложен длъжностен имейл адрес на банката, който съдейки по името е на сътрудничка на Минев.

Апартаментът „ Мечта ”, в Le Reve в скъпия квартал Dubai Marina, с повърхност 585.10 кв.м. и оценен на 2 314 204 $, е сменил притежателя си в интервала преди 2016 година Според данните в „ Разкритията Дубай “, собствеността на парцела е била трансферирана от Цеко Минев на Ивайло Мутафчиев. Както към този момент споменахме, цената през днешния ден е доста по-висока. Такива жилища, в същата постройка, се оферират сега на продажни цени сред 4,6 и 4,9 милиона $.

Освен жилището „ Мечта ” в 52-етажната Le Reve, Ивайло Мутафчиев е закупил и апартамент в 82-етажния небостъргач DAMAC Heights (преди Ocean Heights), също в скъпия квартал Dubai Marina. Апартаментът е с повърхност 154.59 кв.м. и последно е оценен на 611 439 $. Цената и на този апартамент през днешния ден ще е доста по-висока. Според паспортните данни парцелът е добит преди 2016 година

Ивайло Мутафчиев е придобил по-рано в Дубай търговски парцел с повърхност 622.37 кв.м.,

последно оценен на 2 456 498 $, ситуиран на изкуствения остров под формата на палма Palm Jumeirah. Пак на „ Палмата ” Мутафчиев е закупил и апартамент с повърхност 185.8 кв.м., оценен за 748 808 $, ситуиран в Al Msalli, част от комплекс Shoreline Apartments. Двата парцела на „ Палмата ” са добити от Мутафчиев преди 2012 година, демонстрират паспортните данни.

Общата стойност на недвижимите парцели благосъстоятелност на Ивайло Мутафчиев в Дубай е оценена преди време на над 6,1 милиона $. Общата повърхност на 4-те парцела, разказани в детайли по-долу, е 1547.86 кв.м.

– търговски парцел с повърхност 622.37 кв.м. оценен на 2 456 497.50 $

– апартамент с повърхност 585.10 кв.м. оценен на 2 314 203.80 $

– апартамент с повърхност 185.80 кв.м. оценен на 748 807.56 $

– апартамент с повърхност 154.59 кв.м. оценен на 611 438.60 $

Освен това в първокласното обзавеждане на тези жилища са вложени обилни средства, по сведения на очевидци, които са ги посещавали.

Данните в „ Разкритията Дубай “ демонстрират, че момиче на Жени Калканджиева

– топмоделът на „ Визаж ” Анамария Кирилова е притежател на два жилището в Дубай, всеки с повърхност по 91 кв.м. Апартаментите са в разнообразни здания в Discovery Gardens и са оценени на обща стойност над 600 хиляди $. Според паспортните данни парцелите са добити в интервала след края на 2016 година и преди края на 2021 година

Преди дубайските имотни придобивки моделката Кирилова сменя тапетната фотография във фейсбук страницата си със фотография с логото на FiBank (ПИБ).

През декември 2020 година Ана-Мария Кирилова става едноличен притежател на записаната в София „ Джес Автомагистрала ” ЕООД, а майка ѝ Галина става шеф. Моделката придобива 100% от дяловете в сдружението „ при цена и условия, контрактувани в Приложение № 1 ” към контракта за продажба, което обаче не е подадено в Търговски указател. Месец преди този момент в капитала на компанията са апортирани парцели на стойност 618 000 лева Едноличен притежател на „ Джес Автомагистрала ” тогава е „ Либеро ” ЕАД, което от 2015 година е благосъстоятелност на кипърската „ Антуеп овърсийз лимитид ” (Antwep Overseas Limited), обвързвана точно с кипъреца Георгиус Георгиу – подставено лице на притежателите на ПИБ Цеко Минев на Ивайло Мутафчиев.

Моделката АнаМария нашумя през 2009 година дружно с Биляна Йотовска с горещи фотоси за списание MAXIM, а през 2012 година със фотоси и за сръбското издание.

Международното следствие #DubaiUncovered / “Разкритията Дубай “/ разкрива над 240 български жители и пребиваващи у нас лица, които имат парцели за над 160 милиона $ в Дубай. До момента са оповестени данните за парцели на майката на депутата Делян Пеевски, на строителният необут Велико Желев, на сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, на строителката на павилиона ни за „ Експо 2020 “ в Дубай Ралица Иванова, на сестрите Гергана Симова и Елица Прошенска и подземният необут Радостин Бързанов – Радо Слънцето, приятел на Таки и Васил Илиев.

Разследването „ Разкритията Дубай “ се опира на данни за над 800 000 записа

от имотния указател на Дубай, които датират от 2020 година и са получени от C4ADS /Центъра за напреднали проучвания в региона на защитата, основан във Вашингтон/. Те бяха споделени с норвежкия финансов център E24, който координира следствието на недвижимите парцели дружно с 20 проверяващи медии, измежду които Le Monde, Süddeutsche Zeitung, датската телевизия TV2 и OCCRP. Като част от мрежата на OCCRP BIRD е българският сътрудник в плана.

След публикуването на данните Национална агенция за приходите разгласи, че стартира инспекции на българите с парцели в Дубай, като през вчерашния ден шефът Борис Михайлов заяви, че се чакат данни от Емирствата за над двеста лица, придобили недвижима собственост там. На 21 лица инспекцията към този момент била завършила и даже били събрани налози за 131 000 лева

 

 

Източник: / Превод: SafeNews

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР