Собствениците на бензиностанции изпратиха писмо до ЕК, в което се

...
Собствениците на бензиностанции изпратиха писмо до ЕК, в което се
Коментари Харесай

Търговците с горива търсят помощ от ЕК за новите изисквания за касовите бележки

Собствениците на бензиностанции изпратиха писмо до Европейска комисия, в което се опълчват на новите условия за касовите бележки, въведени от държавното управление. Притеснява ги изписването на така наречен ”покупна стойност ” или с други думи цената, на която бензиностанцията е купила горивото от производителя.
Изпълнителният шеф на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев съобщи пред Българска национална телевизия, че разпоредба 18, която вкарва нови условия към издаваните на бензиностанциите касови бележки, е призната преждевременно, ориентирана е единствено към търговците на горива и нарушава европейските условия.

" За жал, не можахме да намерим метод да разясняваме този факт с министъра на финансите и с министър-председателя, което тревожи компаниите в сектора. ", сподели Делчев. Според него, в случай че цените на покупката на едро на горивата се знаят, могат да се вършат ценови съглашения, което опонира на европейските правила за конкуренцията.

" Обнародването на настоящи цени е нещо, което е неразрешено и от българското законодателство - Комисията за защита на конкуренцията ни го забрани със особено решение още през 2012 година, по този начин и от член 101 от Споразумението за действие на Европейския съюз. ", сподели още Делчев.

Той уточни, че цени могат да се афишират единствено, в случай че имат исторически темперамент или демонстрират систематизирана картина на пазара. Обявяването на цените на едро, не значи, че клиентът ще получи визия за облагата на търговците на горивата.

Бензиностанциите работят с разнообразни партиди горива, купени на разнообразни цени.

Делчев съобщи, че ползите на потребителите към този момент са предпазени, тъй като търговията на дребно на българския пазар е мощно конкурентна поради високото засищане с бензиностанции. Според него е допустимо новите условия да доведат до равнене на крайните цени.

Търговците разчитат да бъде анулирано условието за обявяване на покупните цени на горивата в касовите бонове, издавани на клиентите.

Българската петролна и газова асоциация съставлява към 70% от пазара на горива у нас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР