Собствениците на апартаменти и стаи за гости в София вече

...
Собствениците на апартаменти и стаи за гости в София вече
Коментари Харесай

Туристически данък ще се плаща и за апартаментите за гости

Собствениците на жилища и стаи за посетители в София към този момент ще заплащат туристически налог – по 0,40 лева за осъществена нощувка. Това изменение на Наредбата за установяване на размера на локалните налози одобри през днешния ден Столичният общински съвет.

Според Закона за туризма видовете места за настаняване са разграничени по класове. Клас „А“ включва хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили. Клас „Б“ включва фамилни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за посетители, бунгала и къмпинги.

Тези класове, „А“ и „Б“, от своя страна се разделят на категории – съгласно броя на звездите (от 1 до 5) на съответното място за настаняване. Туристическият локален налог, който те са длъжни да заплащат за осъществените нощувки, зависят от категорията и са в рамките от 0, 40 лева до 1, 20 лева

В клас „В“ се включват стаите и жилищата за посетители, които правят хотелиерска активност, след регистрация в Националния туристически указател. Тези места за настаняване нямат категории (звезди) и за тях локалният туристичски налог ще е най-ниският – 40 стотинки на нощувка.

На територията на Столична община към 1 юни т.г. са категоризирани 17 места за настаняване, категория „ пет звезди “ с потенциал 3990 кревати, 52 места от категория „ четири звезди “ с потенциал 7544 кревати, 160 места „ три звезди “ (от тях 43 са клас „ А “ и 117 – клас „ Б “) с потенциал 4795 кревати, 141 места за настаняване, категория „ две звезди “ (17 са клас „ А “ и 124 – клас „ Б “) с потенциал 2801 кревати, 287 места с категория „ една звезда “ (16 от клас „ А “ и 271 – клас „ Б “) с потенциал 4844 кревати.

В София към този момент са регистрирани 518 места за настаняване клас „ В “ (50 стаи за посетители и 468 жилището за гости) с потенциал 1721 кревати.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР