Собственици на заведения се обявиха против връщането на 20% ДДС.

...
Собственици на заведения се обявиха против връщането на 20% ДДС.
Коментари Харесай

Алибегов за връщането на 20 % ДДС: Ресторантьорският бранш е далеч от възстановяване

Собственици на заведения се оповестиха срещу връщането на 20% Данък добавена стойност. Ставката бе понижена на 9% поради пандемията от коронавирус и последствията от нея. Миналата седмица обаче министър председателят Николай Денков разяснява, че не вижда причина Данък добавена стойност да остане понижено.

Пред Българска национална телевизия ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов разяснява, че са били предизвикани от метода, по който се е изказал министър председателят.

" Смятаме, че един министър-председател би трябвало да приказва с числа и да има разбори пред себе си, а не да споделя - има огромен или дребен туристически поток. Ясно е и данните демонстрират, че туристите тази година са повече по отношение на 2022 година, само че доста по-малко от 2019 и началото на 2020 година ".

Алибегов съобщи, че секторът е надалеч от възобновяване, тъй като вредите от коронавирус са големи.

" От 24 месеца общо 10 ние бяхме затворени. 2023 година е първата година, в която работим без ограничавания. Европейската комисия по туризъм, когато свърши коронавирус, излезе и сподели, че туризмът в Европа ще се възвърне до равнищата на 2019 г, в случай че няма повече разтърсвания. Три дни по-късно стартира войната в Украйна ".

В деня на въвеждането на мярката минималният застрахователен предел в ресторантьорския отрасъл е станал от 620 на 800 лева и досега е същият. Затова асоциацията на заведенията ще направи предложение към финансовото министерство прагът да се усили още веднъж.

Заплатите в бранша са увеличени над 25% за последните две години, като повода е неналичието на фрагменти, подбудена от коронавирус рецесията. Изготвя се разбор, че ресторантьорският отрасъл е внесъл повече осигуровки и налози за интервала 2020 - 2023 година, а Национална агенция за приходите са запечатали доста по-малко търговски обекти.

Връщането на ставката не значи повече доходи в бюджета, съобщи Ричард Алибегов. Посочи, че комерсиалните обекти, които не издават бележки, са малко и отхвърли изказванията, че ресторантьорският отрасъл е " най-сивият " и е спонсориран от страната.

" Нямаме проблем с касовите бележки от 6 години. В Гърция до предходната година даваха бележки, написани на ръка. Имаме касови апарати, вързани с Национална агенция за приходите, има QR код, бележката до две минути отива в Национална агенция за приходите. Единствени в Европа имаме мярка за запечатване на търговски обект при неиздаване на касова записка ", разяснява той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР