Собственици на заведения се обявиха против връщането на 20% ДДС.

...
Собственици на заведения се обявиха против връщането на 20% ДДС.
Коментари Харесай

Алибегов за връщането на ДДС: Ресторантьорският бранш е далеч от възстановяване

Собственици на заведения се оповестиха срещу връщането на 20% Данък добавена стойност. Ставката бе понижена на 9% поради пандемията от коронавирус и последствията от нея. Миналата седмица обаче министър председателят Николай Денков разяснява, че не вижда причина Данък добавена стойност да остане понижено.
В " Денят стартира " на Българска национална телевизия ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов разяснява, че са били предизвикани от метода, по който се е изказал министър председателят.

" Смятаме, че един министър-председател би трябвало да приказва с числа и да има разбори пред себе си, а не да споделя - има огромен или дребен туристически поток. Ясно е и данните демонстрират, че туристите тази година са повече по отношение на 2022 година, само че доста по-малко от 2019 и началото на 2020 година ".

Алибегов съобщи, че секторът е надалеч от възобновяване, тъй като вредите от коронавирус са големи.

" От 24 месеца общо 10 ние бяхме затворени. 2023 година е първата година, в която работим без ограничавания. Европейската комисия по туризъм, когато свърши коронавирус, излезе и сподели, че туризмът в Европа ще се възвърне до равнищата на 2019 г, в случай че няма повече разтърсвания. Три дни по-късно стартира войната в Украйна ".
В деня на въвеждането на мярката минималният застрахователен предел в ресторантьорския отрасъл е станал от 620 на 800 лева и досега е същият. Затова асоциацията на заведенията ще направи предложение към финансовото министерство прагът да се усили още веднъж.

Заплатите в бранша са увеличени над 25% за последните две години, като повода е неналичието на фрагменти, подбудена от коронавирус рецесията. Изготвя се разбор, че ресторантьорският отрасъл е внесъл повече осигуровки и налози за интервала 2020 - 2023 година, а Национална агенция за приходите са запечатали доста по-малко търговски обекти.
Връщането на ставката не значи повече доходи в бюджета, съобщи Ричард Алибегов. Посочи, че комерсиалните обекти, които не издават бележки, са малко и отхвърли изказванията, че ресторантьорският отрасъл е " най-сивият " и е спонсориран от страната.

" Нямаме проблем с касовите бележки от 6 години. В Гърция до предходната година даваха бележки, написани на ръка. Имаме касови апарати, вързани с Национална агенция за приходите, има QR код, бележката до две минути отива в Национална агенция за приходите. Единствени в Европа имаме мярка за запечатване на търговски обект при неиздаване на касова записка ", разяснява той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР