Собственици на заведения и търговски центрове продължават да настояват за

...
Собственици на заведения и търговски центрове продължават да настояват за
Коментари Харесай

Общините отказват да намалят такса cмет на затворените заради вируса фирми

Собственици на заведения и търговски центрове не престават да упорстват за понижаване на такса боклук за времето, в което са били затворени, само че общините не дават отговор на апела им. Кметовете и общинските препоръки към този момент само отсрочват с няколко месеца заплащането на локалните данъци, само че не и тяхното опрощаване.

" Още след първия локдаун напролет на 2020 година изпратихме писма до общините с искане такса боклук да бъде понижена за времето, в което множеството обекти в моловете не работят. Някои ни дадоха отговор негативно, други въобще не дадоха отговор. Сега още веднъж сме отправили питане - желаеме налог здания и такса боклук да ни се опростят за интервала на затваряне. Не сме получили позиция от Столична община, а доколкото слушам, някои градове, в които има търговски центрове, са отказали ", разяснява пред БНР Манол Гойгаджиев, ръководител на Българската асоциация на ритейл центровете.

Той изясни, че това е притеснително, тъй като моловете са подхванали редица отстъпки към своите наематели, а в това време не може да вземат участие в стратегиите за подкрепяме на дребните и междинни предприятия, тъй като се водят огромни компании.

" Надяваме се на отстъпки, тъй като такса боклук е голям разход за нас ", съобщи Гойгаджиев. Той разясни, че таксата, която заплащат е на база стойност на парцела, а не на генерирания боклук. " На процедура плащаме големи суми, които надвишават неведнъж действителната стойност на извозването на боклука. В изискванията на пандемия и от време на време затваряне на обекти, този разход е непостижим ", уточни Гойгаджиев. За 2020 година комерсиалните центрове към този момент са платили цялостния размер на таксата, само че чакат за тази година да бъде изработен рабат поради месеците януари и февруари, в които множеството магазини и заведенията бяха затворени.

„ И сега в Закона за локалните налози и такси и в 70% от общините се предлага опция за пресмятане на такса битови боклуци на база количество и бизнесът добре знае това. Те могат да декларират установяване на таксата както на резервоар, по този начин и на данъчна оценка на парцела ". Така Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България, отговори на настояването на затворените бизнеси такса боклук да бъде понижена.

Георгиева разясни, че сега общините създават новите модели за пресмятане на такса битови боклуци за жителите, които също да бъдат на база измеримо количествено отпадък, а не данъчна оценка на жилището.

В Закона за локалните налози и такси още от 2015 година са планувани разпореждания за използване на правилото „ замърсителят заплаща ", съгласно който размерът на таксата ще зависи от количеството изхвърлен отпадък, измерен с торби, кофи или контейнери. Като изключение в някои случаи определящ ще е броят на живеещите в парцела.

Общините обаче всяка година съумяват да убедят депутатите да отсрочат влизането в действие на тези ограничения. Същото се случва и в този момент - на последното съвещание на бюджетната комисия преди седмица сдружението на общините изиска прекосяването към новите модели за установяване на такса боклук да бъде отсрочено за 2023 година Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова към този момент е вкарала ремонти в Закона за локалните налози и такси в преходните и заключителните разпореждания на закона за изключителното състояние, който следва да бъде гласуван на второ четене.

Според в този момент настоящия Закон за локалните налози и такси смяната в определянето на такси боклук съгласно правилото " замърсителят заплаща " трябваше да стане от 1 януари 2022 година въз основата на резултатите от националното броене на популацията. Заради пандемията обаче преброяването бе отсрочено за есента на 2021 година вместо в първите месеци на годината.

" Имайки поради софтуерното време за обработка, валидиране и анализиране на данните от преброяването, няма да бъде допустимо до края на 2021 година да се спазят периодите за установяване, издание и приемане на новите основи и размери на такса битови боклуци ", показва в претекстовете си за отсрочване с още една година Менда Стоянова.

Всъщност повода кметове и общински препоръки да не бързат с въвеждането на новите правила за установяване на такса боклук съгласно фактически генерирания отпадък, е опасението, че това доста ще вдигне размера на сегашните данъци за жителите. Европейската комисия обаче натиска страната ни да одобри по-справедливото облагане, тъй като сега 70% от приходите от таксата за битови боклуци идват от компаниите, макар че семействата са по-големите замърсители.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР