Собственици на редица обществени и инфраструктурни обекти ще бъдат задължени

...
Собственици на редица обществени и инфраструктурни обекти ще бъдат задължени
Коментари Харесай

Задължават гари, летища, хотели и др. да въвеждат мерки срещу тероризъм

Собственици на редица публични и инфраструктурни обекти ще бъдат задължени да влагат финансови средства в обезпечаването на превантивни ограничения против терористични офанзиви. Това се схваща от план на Наредба на Министерство на вътрешните работи и ДАНС за ограниченията за предварителна защита от тероризъм, съобщи БГНЕС. Всеки притежател или ползвател на публичен обект ще е длъжен да изготви проект за сигурност, да дефинира чиновник за връзка по сигурността, както и изградят "елементи за физическа защита” против похищения на обектите. При неспазване на условията, органите на реда ще постановат имуществени наказания сред 2000 и 10 000 лева

"През последните години терористичната опасност се разрасна и промени. Нападенията, осъществени на европейска територия през 2014, 2015, 2016 и 2017 година са доказателство, че този риск може да се трансформира в действителност, което постанова реакция, с оглед адаптиране към заплахите”, показват в претекстовете към плана за Наредба от Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

В документа в детайли са изброени и публично значимите обекти, които следва да бъдат подсигурени с превантивни средства за отбрана от тероризъм. Това са преди всичко – железопътни линии, пристанища, летища, метрополитени, уреди по автомагистрали и пътища от първи клас. На последващо място са здания и уреди с потенциал над 1000 души: хотели, общежития, лечебни заведения, академични и научни центрове, музеи, библиотеки, молитвени храмове, административни здания, търговски центрове, транспортни гари, метростанции, малките екрани и радиа, телефонни оператори, както и учебни заведения и детски градини.

Всеки притежател или ползвател на обект от изброеното в детайли в Наредбата, ще е длъжен да създаде проект за сигурност, да назначи или дефинира настоящ чиновник за връзка по сигурността, като осведоми документално регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи за лицето. В обектите, които попадат в полето на деяние на Наредбата, ще би трябвало да се изградят детайли за физическа отбрана.

"Елементите за физическа отбрана могат да са: личен състав за физическа защита;
физически бариери; охранително осветление; съставни елементи (средства и системи) за надзор на физическия достъп;
алармени системи за сигурност и системи за видео-наблюдение;
служебни пространства и оборудване”, прецизират от Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Собствениците и ползвателите на обектите, попадащи в обсега на Наредбата, ще би трябвало да правят и най-малко по един инструктаж годишно. А на всеки шест месеца ще би трябвало да се правят и антитерористични учения.

В различен план на Наредба, издадена взаимно от министъра на вътрешните работи и ръководителя на Държавна организация "Национална сигурност” се регламентира взаимодействие, упражняването на надзор, съхранението и унищожаването на преписките на лицата, по отношение на които са взети превантивни ограничения по Закона за противопоставяне на тероризма. Става въпрос за лица, за които службите са открили, че има риск от радикализация или присъединяване и подкрепяне на терористични дейности. Преписките за такива лица ще се съхраняват 20 години.

След влизането в действие на Закона за противопоставяне на тероризма в края на 2016 година, от Министерство на вътрешните работи и ДАНС, не са уведомили дали се е стигнало до налагането на превантивни ограничения по отношение на български или непознати жители, които включват възбрана: за смяна на местоживеенето, овакантяване на страната, навестяване на дефинира места, овакантяване на обитаемо място, реализирането на контакт с избрани лица, както и лишаване на паспорти и от време на време явяване в районно ръководство на Министерство на вътрешните работи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР