Собственикът на Септември – Румен Чандъров гостува в предаването „Код

...
Собственикът на Септември – Румен Чандъров гостува в предаването „Код
Коментари Харесай

Чандъров: Основните задължения във футбола идват от неправилно менажиране

Собственикът на Септември – Румен Чандъров гостува в предаването „ Код Спорт “ по ТВ+! Вече няколко години той устоя тогавашния прочут отбор, чиято школа от дълго време има добро име на една от най-хубавите у нас. Футболният необут е твърдо уверен, че би трябвало да се дава оптимален късмет на българските играчи и да няма вмешателство в работата на треньора. Но е измежду малцината, отстояващи тези правила освен на думи. Позицията на футболната ни централа да спре сезона във Втора лига поради ковид и да одобри краткотрайното класиране за извънредно, пък стана причина притежателят на Септември да избухне и да заплаши БФС със съд.

- Здравейте, господин Чандъров! След три години още веднъж гостувате в предаването „ Код Спорт “. Как сте? Още ли сте под страст от решението на БФС да приключи шампионата във Втора лига?

- Хубавото на страстта е, че е на приливи и отливи.

- Сега отлив ли има?

- Спокойствие. Нещата се уталожват. Винаги ще има някакъв привкус, то е ясно.

- Мишена станаха българските съдии, казахте някои истини за тях. Още ли смятате, че те са от огромното зло във футбола ни?

- Не бих споделил, че българските съдии са огромното зло. Злото се крие другаде, до момента в който българските съдии са един тип заложници. Не желая отново да споделям някои неща и на следващия ден отново да ме глобят за нелепости. Не че не мога да си платя глобата…

- Значи и вие стигате до констатацията, че могат да свирят.

- Могат да свирят, даже и да бъркат, не е проблем. В края на краищата грешката е част от играта. Но не умишлената неточност. Има си зависимости и до момента в който не се изчистят нещата, ще има зависимости. Скоро бях споделил, че системата ни е неверна. Не, системата си е естествена. Ние топлата вода няма да я измислим. Хората в системата са проблем.

- Навремето един шеф на клуб от ранга на Септември споделяше: „ Да, аз разбирам съдиите са хора и бъркат, само че по какъв начин един път не сбъркаха в наша изгода? “…

- Нашият клуб не е със свръх упоритостите на някои други. И пред вас съм казвал – моят план не е непременно. Аз желая да си развъртвам млади футболисти. Налага ми се да взимам и по-опитни, с цел да бъдат младите около тях. Не може напълно с тях, само че се надявам в един миг и това да стане. Това е огромната разликата сред мен и множеството други. Много заболели упоритости има.
 Септември (София) - Черноморец (Балчик) @@@
- Не може да не сте си задавали въпроса за какво Изпълкомът на БФС взе това решение, което е в ущърб на Септември. Неудобен ли сте за вашите съперници?

- Не, не бих споделил, че е особено поради Септември. По-скоро особено поради други. В края на краищата всичко би трябвало да има някакъв състезателен край, както и да го гледаме. Когато почваме да опорочаваме спорта, към този момент не е спорт. Това е някаква конкуренция на егото на някои, на болните упоритости на други. Не го разбирам. За мен най-нормалното нещо беше, откакто някои тимове не желаеха да играят, което е абсурдно… За мен е цялостен парадокс да запитвам аз искаш ли да играеш или не искаш… Има правила. Ако няма изключително състояние, няма проблем. Първа лига може да играе, а Втора лига не може. Странна работа, не мога да го схвана. Не желали да играят, разноски да им спестят. Добре, имаше четири тима от горната страна, които можеше да изиграят един плейоф примерно и нямаше да има проблеми. Но там пък срещнахме нещо друго – два от тимовете ги е боязън. Това е истината, а тези два тима са обслужвани от други ползи по някакъв метод. Не желая да упреквам някой от тимовете. Интересите водят нещата още веднъж.

- Опитахте ли някакъв разговор с виновните фактори във футбола? Не знам в този момент в какви връзки сте с Кирил Домусчиев, само че от дълго време се познавате…

- Имах диалози с Кирил Домусчиев преди събитията. Даже им предложих: „ Ей, хора, направете група от 16 тима. “ Това е с най-малкото противодействие минаваме. Всичко друго ще е една каша. Обаче по някакъв метод на тях не им харесва формат с 16 тима, въпреки че за мен форматът, който е сега, по-скоро е привършен. Но не желая да давам извънредно мнение. По една или друга причина не се съгласяват моторите, които движат нещата в Изпълкома, във Футболния съюз. Сещате се защо става въпрос. Имат друго виждане. Аз го одобрявам. Аз споделям, че е изчерпано, вие може да кажете, че не е изчерпано. Приемам го, не е казусът в това. Говорих с тях: „ Ами, това не е добре, онова… “ Викам: „ Добре, окей. “ До последно се надявах, че няма да създадат тази дивотия, тъй като това витаеше една-две седмици. Пуснаха си глашатаите от всякакви експертни комисии. Направо да се разплаче човек! Такива неуместни неща споделят. Дори наши представители бяха на среща няколко дни преди Изпълкома. Дайте да забележим какво вършим – двата не желаят, двата искат… Имаше една концепция да изиграем плейоф сред първите четири тима. Даже бях податлив и с мач по-малко и с три точки по-малко да го изиграя, макар че бях в неизгодна позиция. Няма проблеми, отново щеше да е състезателен път в края на краищата. Ще ме бият или аз ще ги удрям и няма да приказваме за това.
 Септември (София) - Черноморец (Балчик) @@@
- Мислех, че ще изберат този вид.

- В последния миг се намесили „ великите сили “ в Изпълкома. Докато ги има, няма да има футбол! Във Футболния съюз, откогато Боби го няма… Всички го плюеха, само че Боби в общи линии си вършеше работата. Проблемът при него беше, че се опитваше да балансира. И с тези, с които балансираше, в действителност направиха най-големите зулуми.

- Може би и той го е схванал към този момент.

- Ами, схванал го е. Не съм го чувал скоро. Но въпросът е, че сега има една-две групи, които са… да не споделям какви, да не ме обвинят отново в нещо. Те си прокарват всичко. Спорт, единствено че различен спорт.

- Колко средства ви коства тазгодишното премеждие във втория ешелон?

- Това е другото нещо, това са към този момент следствията. От едно такова безпринципно решение, неспортно решение… В края на краищата не е казусът да изхарчиш едни пари и да ги загубиш по състезателен метод. Проблемът е като ги загубиш по различен метод. Тук не е от голяма важност бюджетът, само че не са малко пари за българската реалност – към 1 милион, няма да укривам, при мен всичко е едно към едно. Плащам си налозите и си заплащам за заниманието на този стадий. 1 милион и в този момент в един миг – в канала. Как да им обясня на тези момчета? Демотивирани са. Горе-долу четирима от тима напуснаха. Тук към този момент са следствията. Аз не знам къде съм и къде бих могъл да бъда. Момчетата пристигнаха и споделиха, че имат доста положителни оферти, както от Пирин имаха трима. Казах: „ Нямам никакво право да ви спирам, аз не мога да ви дам такива условия. Моята идея е друга “. За страдание, Пирин си ги желаят на момента. В общи линии трима съществени играчи си потеглиха, което не е чак толкоз огромен проблем. Защото при мен не е непременно. Ако беше някой различен, няма да изтъквам кой, щеше да има огромно виене. Има един човек в „ А “ група, който непрекъснато е на всяка гозба мерудия. Нали се сещате? Ако беше на мое място… Всеки ден дава изказвания, моите почетения към него поради възрастта му, обаче в случай че беше на моето място… Майко, леле, не знам какво щеше да стане. Чудо щеше да има. Макар че той щеше да ги потуши нещата още в зародиш. Да бъдем откровени.

- Преди време се говореше вероятно школата на Септември да премине към Левски. Вашето име се спрягаше за президентски пост, за индивидът, който ще ръководи парите на „ Герена “. Това беше при остарялата обстановка. Мина отминалост, към този момент може да разкажете…

- Водени са диалози с мен не да отида към Левски. Септември си е Септември. Имаше предложение да стана съакционер и аз да движа всичко. Не се разбрахме, не тъй като не съм желал, а по-скоро ми се сложиха условия, които не мога да приема - Септември защо ти е? То е като дете, не можеш да си оставиш детето. Такива дребни елементи. Иначе съгласно мен планът беше доста добър. Случи се друго, случи се преживелица, тъй че всяко зло за положително. В случая по този начин излезе. Вече съм по-предпазлив. Иначе хората имаха огромни упоритости, съгласно това, което говореха. Да, Септември щеше да бъде един тип част от плана. Може би щяхме да вкараме и техни юноши, да оказваме помощ и в тази посока. Такава беше моята концепция.
 ЦСКА 1948 - Септември @@@
- Отворихме тематиката за Левски. Защо се стига до такива големи отговорности, чия е виновността? Не приказваме единствено за „ сините “, доста клубове у нас са изправени пред банкрут.

- Горе-долу имам взор от това, което чета в пресата. За мен главните отговорности във футбола идват от погрешно менажиране. Какво имам поради? Спортно менажиране, обаче то е доста обвързвано с финансите. Ако аз направя една неточност с избран футболист, тя има доста последици. Примерно – заплащам трансфер 300 хиляди евро. Треньорът вика: „ Ама, той не е този, който беше. Сега би трябвало да го оправям “. Заплатата си тече – 10-20 хиляди евро, приказвам условно. И като имаш няколко такива индивида в един миг какво се случва? ЦСКА потъна по този начин, в случай че би трябвало да бъдем откровени. Взимаме, освобождаваме, плащаме неустойки и още веднъж същото. Това е мениджмънтът. Иначе за мен в Левски доста професионално подкараха нещата. Поглеждайки встрани като наблюдаващ, би трябвало да ви кажа, че по този начин се прави. Само че с една дребна детайлност – това не е Барса, не е Реал (Мадрид). Трябваше да го създадат по този начин, само че по-обрано като финанси. Лека-полека да се изградят нещата. Пак не би трябвало да давам оценка, въпреки че за това съм безапелационен – в края на краищата, каквото са ти дали, това правиш. Другият огромен проблем за мен е още в самото начало – треньорът да дефинира кои футболисти да се привлекат е най-пагубното нещо за един клуб. Така работя и такова е моето виждане – треньорът не може да ми каже кой футболист да взема, той може да ми даде профил на футболиста, поста на футболиста, какъв футболист желае. Спортният мениджмънт ще каже какво може да си разреши.

- Какво се случва с гения Калоян Костов? Защо той и родителите му избраха Бенфика пред Ювентус и Интер? Очаква ли Септември приходи?

- Това ми е най-голямата болежка. Проектът ми е подобен, че залагам на юношите, влагам в тях значително средства. В случая това момче шест или седем години е в нашата школа. Прекалено доста внимание му се е обръщало, като на всеки, който виждаме, че има капацитет. Това е като една градинка с доста стръкове домати. Почваш да ги поливаш, плевиш, ториш, доматите се демонстрират, потеглят да почервеняват и внезапно идва един медиатор, сътрудник с същинския апаш и споделя: „ Този домат е доста прекрасен и ще стане още по-хубав. Дай да го взимаме в този момент, тъй като след това няма да може да се наредим или би трябвало доста скъпо да го плащаме. “ Това се получи при нас. Едни медиатори, които дават изявленията наляво и надясно по какъв начин нямало български материал, а в действителност ние го имаме, единствено че те го взимат още в зародиш. Не отива на клуб като Бенфика да работи по този метод. За мен това беше най-странното. Пак щеше да ми е болежка, само че може би щях да го приема по-леко, в случай че някой по-анонимен тим беше решил да открадне нещо. Но грандът Бенфика? Вече мога да опиша какво се случи. Хората от Интер се свързаха по мейла – може ли, не може ли? Може, път давам на всеки. След тях Ювентус – може ли, не може ли? И други клубове също. Хората пристигнаха – може ли да ви дадем една отплата от 1 млн. евро примерно? Викам – може, несъмнено. Защото той няма контракт с нас още. Преди да навърши 16 години, не можем да подпишем контракт. И по тази причина хората споделят – ние сме подготвени да компенсираме не със 100 хиляди евро, а с 1 млн. евро. Хващате ли разликата защо става въпрос? И в един миг същият медиатор е завел бащата в Португалия още септември месец. Много му е харесало на бащата, той е огромен разбирач. Не го споделям с подигравка. Родителите доста схващат по принцип. Той споделя: „ Аз ще си дам тенденция на детето! “, за което е прав. Само че когато имаш експерт до теб, който се е грижил, би трябвало и с него да се съобразиш най-малкото. През цялото време споделяше, какъв брой правилен щял да бъде. Аз одобрявам нещата като чиста монета. За мен договорът не е значим. Ако ние с вас си кажем, че по този начин ще създадем, го одобрявам. В последна сметка мога да бъда измамен, както се случи. Договорът не те обвързва дотам. В края на краищата ще прави хиляда гимнастики, с цел да се отърве от теб, в случай че тръгваме натам. И бащата просто потегли по пътя на некоректността. Това е истината. Облъчиха го. Вероятно му предложиха пари. А в този случай имаше и за клуба, и за фамилията. Не желая да изтъквам какви пари. Човекът към този момент се взе на съществено, напусна и полицията, доколкото разбрах, към този момент е някогашен служител на реда. Всъщност ние страдаме от некоректността на родителите, за жалост. А другояче изглеждаше образован човек, всичко обикновено.

- Ако дочакаме Конгрес на БФС, тъй като се вижда, че топката се тупка много мощно и динамично, какъв човек би трябвало да застане отпред на централата?

- Това е другият огромен въпрос. Аз съм оптимист по природа, само че доста постоянно като кажа действително какво се случва, споделят че съм черноглед. Не, не е по този начин. Реалист съм по-скоро. За мен много огромно изриване на Футболния съюз би трябвало да има, в случай че желаеме да се случат нещата. Не поради друго, има доста кадърни хора там, да не се заблуждаваме, само че има и доста тумори. А туморът постоянно заразява, той те задушава. Трябва в действителност ново начало. Не дефинирам кой е израстък и кой не е. Просто като го изчистиш, направиш химиотерапията, ще паднат и положителни фрагменти. Но по-късно да направиш нещата, както си би трябвало. Но почтено казано не знам кой би се нагърбил да направи новите неща. Защото не е просто да смениш един президент или един изпълнителен шеф. Много е значимо този, който ще пристигна, какъв екип ще има.

- Какъв би трябвало да е профилът на президента?

- Той би трябвало да е админ, също така би трябвало и да е предприемач. Така мисля аз. Нямало спортни шефове в България, няма в действителност. Няма такова учебно заведение, в което да се научиш по какъв начин да правиш бизнес със спорта. Много е комплицирана симбиозата. Но има един сегмент от хора, които могат да го създадат и това са сътрудниците. Те са най-близо. Намери един сътрудник и го направи състезателен шеф, тъй като той купува и продава, посредничи, схваща от футболисти. Знае номерата, комисионните, всичко. Той е съвършеният! Даже апропо Левски направиха доста мощен ход с назначението на сътрудник – Ивайло Петков. Те първи прогледнаха защо става въпрос.

- Но той в този момент е първата жертва.

- Е, постоянно когато се сменя караула, има жертви.

- Благодарим ви, господин Чандъров! Надяваме се идващият път, когато дойдете в студиото на „ Код Спорт “ да нямате проблеми с решения на Футболния съюз…

- В края на краищата проблемите са, с цел да се вземат решение. Така че нямам никакви неприятни намерения. Просто желая всичко да е заслужено и по състезателен път.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР