Собственикът на МОЛ Велико Търново и редица други недвижими обекти

...
Собственикът на МОЛ Велико Търново и редица други недвижими обекти
Коментари Харесай

Собственикът на мола в Търново придоби 50% от историческата собственост мелниците Алатини в Солун

Собственикът на МОЛ Велико Търново и редица други недвижими обекти в България, гръцкият предприемач Продромос (Макис) Мавропулос стои зад SPM Real Estate IKE, която закупи 50% от историческия комплекс Мелниците Алатини (Allatini Mills) в Солун на вчерашния търг. Той е известна фигура със 17-годишно наличие на пазара на бизнес парцели в България.

След дълга тричасова " борба " с компанията ALL Investments Akiniton IKE притежател на другите 50%, най-после SPM Real Estate, надви, като предложи 4 044 444 евро от 3 204 500 евро, оповестени като начална цена. Новите обстоятелства по отношение на собствеността на парцела със 169-годишна история трансформират проектите за употребата му, като би трябвало да се откри формула на съглашение сред двете компании, които имат по 50%.

SPM Real Estate е основана с корпоративна цел покупко-продажба на недвижими парцели, като едноличен съучастник е българското еднолично сдружение с лимитирана отговорност, с името " П М ФЕМИЛИ ХАУС - ЕООД " (P M FEMILI HAUS - EOOD). Управител на компанията, която в този момент има останалите 50% от собствеността на Мелниците Алатини е Макис Мавропулос, някогашен секретар на Гръцкия бизнес съвет в България.

Мелниците Алатини са измежду най-историческите здания в Солун. Сградата се намира на бул. " Георгиос Папандреу " и датират от 1890 година Принадлежали са на италианско-еврейското семейство Алатини и са проектирани от италианския проектант Виталиано Позели. Той също по този начин проектира Вила Алатини, която в началото е била предопределена за резиденция, само че е помещавала офисите на администрацията. Към началото на XXI век фабриката и прилежащата й територия са изоставени. Определена е за монумент с историческо значение и има голям брой проекти за реставрирането й.

Родом от Северна Гърция, Продромос Мавропулос е един от мощните " играчи " на пазара на недвижими парцели в България и обвързван с още 11 компании като едноличен акционер, управител или шеф. Инвестира най-вече в терени и в офис здания, най-знаковата от които е " Адора бизнес център " в жк " Младост " в София, с главен наемател Coca Cola Hellenic Bottling Company. Преди две години Мавропулос навлезе и в ритейла, като закупи мола във Велико Търново от сдружение за проблематични активи на гръцката " Алфа банк ". Сделката на Мавропулос е финансирана със заем от Уникредит Булбанк.

Освен това от 2004 година господин Мавропулос е шеф на Репорт.БГ ООД, консултантска компания, чиято съществена активност е правене на печатни и електронни изявления за бизнес информация, обработка и разбор на финансови и статистически данни, бази данни за пряк маркетинг.

Свързва се и с текстилната компания Textile Trade, First-Consult и други

В автобиографията му в АСБО (Асоциация на притежателите на търговски здания в България) е маркирано, че има магистърска степен от УНСС, компетентност Международни стопански връзки.

Преди дни Макис Мавропулос купи комерсиалния център Retail Park Varna във Варна от гръцкия фонд Bluehouse Capital на цена от 13,5 милиона евро. Сделката е втора в ритейла за притежателя на офисите Adora след придобиването на Mall Veliko Tarnovo. Гръцкият фонд продаде и осмия от деветте си плана в България, остава с 34 дка за жилища.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР