Собственикът на империята за очила „Луксотика” Леонардо дел Векио почина

...
Собственикът на империята за очила „Луксотика” Леонардо дел Векио почина
Коментари Харесай

Почина собственикът на империята за очила „Луксотика”

Собственикът на империята за очила „ Луксотика” Леонардо дел Векио умря на 87 години, оповестиха медиите на Апенините, съобщи 24chasa. Вторият по благосъстояние италианец си отиде поради затруднения от пневмония, която обаче не беше обвързвана с Коронавирус. Милиардерът се намираше от седмици в интензивната терапия на болничното заведение “Сан Рафаеле” в Милано.

Роденият през 1935 година в Милано Дел Векио притежаваше 27,3 млрд.долара съгласно последната ранглиста на „ Форбс” за 2022 година Първи в нея в Италия е Джовани Фереро, притежателят на промишлеността от хранителната индустрия „ Фереро” с 36,2 млрд.долара.

Дел Векио беше президент на групировката „ Есилор Луксотика”, най-голямата промишленост за произвеждане и продажба на очила и оптични лещи в света. Има над 150 хиляди чиновници и над 8000 магазина по света.

Милиардерът оставя шест синове и дъщери. Първите трима са родени от брака му с Лучана Нерво, четвъртият е от втората му брачна половинка Николета, с която Дел Векио се разделя, и за която се дами наново. Петият и шестият му наследник са родени от връзката му със Сабина Гроси, някогашна инвеститорка в групата му.

Дел Векио се счита от много време за един от най-емблематичните италианци, който построява от нулата най-голямата промишленост за очила в света.

Той е роден в Милано в фамилията на емигранти от Пулия. Леонардо е четвъртият наследник на безпаричен продавач на зеленчуци, който умира преди раждането му. Майка му Грация Роко го оставя в сиропиталище. В дома „ Мартинит” в Милано прекарва първите 14 години от живота си. Дел Векио няма известността на Силвио Берлускони, макар че е 3,5 пъти по-богат от него.

За да си дадем сметка какво създава промишлеността „ Луксотика”, е задоволително да си помислим за която и да е скъпа марка очила в света. Тя е или благосъстоятелност на Дел Векио, или пък той създава очилата й по лиценз. Става въпрос за най-луксозните марки очила на италиански, френски, американски дизайнери за висша мода.

Дел Векио самичък построява империята си. На 15 години стартира работа във фабрика за медали и купи.Собствениците й го подтикват да се запише на вечерно образование в академията „ Брера” за гравиране и дизайн. 22-годишен отива да търси работа в Трентино и става гравьор. После се мести в Белуно, до Венеция, и отваря първата си работилница за монтиране на очила. През 1961 година дюкянът става фабрика „ Луксотика”, в която работят 14 души. По-късно Дел Векио стартира да създава очила и за други. През 1971 година обаче е подготвен да се стартира самичък в областта на очилата – прави от рамките до стъклата, със личната си марка. През 1981 година навлиза и на американския пазар.

През 1990 година е огромният скок, тъй като компанията му стъпва на Нюйоркската борса.

Мнозина в Италия считат Дел Векио от много време за идеалния шеф. Това е по този начин, тъй като полагаше изключителни грижи за чиновниците си. Плащаше ваканциите в чужбина за образование на децата на служащите си. Предлагаше и безвъзмездни ясли на децата на чиновниците си, както и бонуси за извършване на покупки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР