Собственикът на Агрополихим АД“ Филип Ромбаут също скочи срещу управлението

...
Собственикът на Агрополихим АД“ Филип Ромбаут също скочи срещу управлението
Коментари Харесай

Собственикът на Агрополихим АД скочи на Иван Портних


Собственикът на „ Агрополихим АД “ Филип Ромбаут също скочи против ръководството на кмета Иван Портних във Варна.

„ Агрополихим “ АД е водещ производител на азотни, фосфорни и комбинирани торове в помощ на новаторското земеделие. Компанията е учредена през 1974 година като държавно дружество, а през 1999 година българската Агенция за приватизация продава 63% от капитала на сдружението. Към 2023 година „ Агрополихим “ АД е напълно частно сдружение с българско и белгийско акционерно присъединяване, в което работят 1000 души. Торовият цех на сдружението се намира в Индустриалната зона на  град Девня, в непосредствена непосредственост до пристанище Варна – запад и има директна връзка с националната железопътна мрежа.

Ето какво написа Филип Ромбаут във фейсбук профила си:

Туризъм и инвестиции… Приоритети за господин Портних… в този момент. Какво ще кажете за последните 5 години? Или дано да е за последните 10?

Варна към този момент не е морската столица на България. Морската ни столица е Бургас. За страдание виновност за това има един човек и неговата клика…Разликата в развиването на двата морски града единствено ще пораства, в случай че би трябвало да поносим още 5 години едно и също… нищо.

Пропиляхме последните 10 години и главният актив, който имаме – морето, е нечисто с фекални боклуци. Г-н Портних не плува в морето. Той или не знае или и е доста добър в това да се прави, че не знае. 10 години поред плавам в маратона „ Галата-Варна “ и всяка година се приготвям в морето от месец юни, само че спирам да плавам там след маратона, който е началото на август, тъй като съм отвратен. И освен аз! Особено след дъжд, фекалиите безусловно се носят в близост! Всички плувци го знаем. Вие хубаво обвинявате ВиК, господин кмете, само че въпреки всичко и НАПРАВЕТЕ нещо по въпроса! Спуканата отходна тръба в канала, която течеше месеци наред, не е единственият източник на замърсяване. Варненци не желаеме да приказваме за мръсната морска вода в обществените мрежи, защото знаем какъв брой значим е „ чистият имидж “ на града ни и какъв брой доста хора зависят от туризма. Ако желаеме да го променим този имидж обаче, би трябвало на 100% да се уверим че ВиК е предпочитана тематика в политическия дневен ред. Но Вие просто си отричате: “Всичко е наред, документите са изрядни “…

Друг запас на Варна са минералните води. Малко повече от 3 години отговорността за концесиониране на минералните води беше трансферирана от Министерството на околната среда и водите на Общините в лицето на кметовете. Тази смяна бе за по-бързо издаване на концесии, защото се допуска, че „ кметът е най-заинтересован от поощряване на туризма с минерални води “. В моя случай, а и освен, сагата е от 3 години. Сблъсках се с нещо, което дефинирам като очевиден „ персонален и тенденциозен протест “ от страна на господин Портних да направи това, което би трябвало да направи. Изворът на минерална вода, за който аплайвах на концесия, не е в употреба най-малко 25 години, т.е. няма конкуренция, и водата, която не е каптирана, просто се влива в морето. Не се заплащат концесионни такси, до момента в който не се даде концесия и затова си е чиста загуба на варненския бюджет. Документите ми бяха изгубени няколко пъти, решенията бяха на бюрото на господин Портних от месеци, в действителност от години. Два пъти писах на Министерство на околната среда и водите и двама разнообразни министри адресираха публична преписка до господин Портних, с коментар, че „ той би трябвало да си свърши работата. “ Това, което се случи, можете да прочетете в идващите редове. Последва цялостно неуважение. Най-сетне, преди две седмици, т.е. малко откакто господин Портних излезе от кабинета си поради акцията, потвърждавайки, че „ го е грижа за туризма и вложенията “, заместник-кметът подписа концесията. Не кмета Портних, защото той не подписва съвсем нищо – цялостен протест до последно! И познайте какво? Разбрах, че има още 10 сходни случая на моя, които са били блокирани от господин Портних без никаква причина. Губихме си времето в очакване Портних да откри писалка! Сега господин Портних планува 5 концесии за стотици милиони лв. за всевъзможни неща като предизборна агитация. Да, това е агитация! „ Щом не си плащаш, не вървиш! “ – това е обликът. Истина или не, само че с такова добро име ли се чака да привлечете вложители? От 3 години най-малко 10 компании чакат… И в този момент господин Портних и компания настояват, че туризмът и вложенията са значими!?

Туризъм значи инфраструктура. Но „ естествения живот “ за жители на Варна би трябвало да бъде приоритет, а това също значи инфраструктура. Изглежда безусловно невероятно да се реализира даже и най-малка съгласуваност сред всички компании, които обичат да разкопават и затварят пътища за „ поддръжка на нещо “. Очевидно това постоянно се постанова през лятото, само че продължава и през останалата част от годината. През последните 5 години, 2 години пътят до мястото, където пребивавам беше подобен, че трябваше да употребявам високопроходима кола. Пътят до Кабакум е най-лошият; той беше затворен в продължение на 3 от последните 5 години и изглеждаше че всякога слагат нова тръба. Това е доста особено за Варна. Всяка институция работи в личната си кутийка, без никаква съгласуваност. Къде е кметът? Къде е общинската администрация да вложи малко смисъл и логичност в целия този безпорядък?

Г-н Портних твърди, че политическата съпротива не предлага решения за „ многото проблеми, пред които е изправена Варна “. Аз имам едно решение – да стартираме с господин Портних:

Вие си тръгвайте, най-сетне варненци ще си решат проблемите доста добре и без Вас.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР