Собственик на нива в Белгия премести един от камъните, демаркиращи

...
Собственик на нива в Белгия премести един от камъните, демаркиращи
Коментари Харесай

Фермер премести границата с Франция в полза на Белгия

Собственик на равнища в Белгия реалокира един от камъните, демаркиращи държавната граница с Франция. Според една от версиите камъкът пречел на минаването оттова на трактора му, заяви Би Би Си.

Граничният камък бе преместен единствено с 2,3 метра във френска територия, само че нарушаването беше видяно от ценител на историята, разхождал се в гората. Скоро всички схванаха за случая, само че се размина без интернационален скандал - и белгийците, и французите одобриха станалото с усмивка.

" Той усили територията на Белгия и понижи Франция. Това е добра концепция ", пошегува се Давид Лаво, кметът на граничната белгийска комуна Еркелин. По-рано такива произшествия са водели до свади даже сред земевладелци, да не приказваме за страните, добави той.

Границата сред Франция и Белгия, дълга 620 километра, е одобрена публично през 1820 година с контракта от Кортрейк, подписан пет години след провалянето на Наполеон край Ватерлоо. Самият камък е подложен при първото демаркиране на граничната линия.



" Радвам се, че градът ми стана по-голям - споделя Лаво. - Но госпожа кметът на Бусиние сюр Рок не е съгласна. "

" Мисля, че ще успеем да избегнем нова война за територия ", споделя Орели Велонек, която е кмет на прилежащото френско село Бусиние сюр Рок.

Белгия ще помоли фермера да върне камъка назад. Ако това не стане, казусът може да стигне до белгийското външно министерство, което ще се наложи да свика френско-белгийската комисия за демаркация, а тя не е работила от 1930 година, изяснява Би Би Си.

От друга страна, в случай че фермерът откаже да върне камъка на мястото му, против него може да бъде формирано наказателно дело. " Ако пък той направи всичко непринудено, няма да си има проблеми и ще оправим нещата с положително ", сподели пред локални медии кметът на Еркелин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР