Собствената мрежа за сателитен интернет на ЕС ще струва около

...
Коментари Харесай

ЕС ще финансира собствена система за сателитен интернет


Собствената мрежа за сателитен интернет на Европейски Съюз ще коства към 6 милиарда евро (снимка: CC0 Public Domain)

Държавите от Европейския съюз (ЕС) и представители на Европейския парламент са покрай завършване на контракт на стойност 6 милиарда евро за извеждане на сателитна интернет система в орбита. Според проекта, законодателите на Европейски Съюз ще се срещнат на 17 ноември, с цел да уточнят окончателните детайлности, съобщи Ройтерс.

Изследванията на Европейска комисия по плана започнаха още през 2020 година Инициативата стана обществена, когато през февруари Европейската комисия за първи път разгласи проекти за внедряване на система за предпазена съгласуваност на база галактически летателни апарати. Европейска комисия разгласи предложение за регулации по отношение на технологията и взаимно известие по отношение на метода на Европейски Съюз към ръководството на галактическия трафик (STM).

„ В днешния цифров свят галактическата съгласуваност е стратегически актив за устойчивостта на Европейски Съюз. Това ще ни даде опция за икономическа мощност, цифрово водачество и софтуерен суверенитет, конкурентоспособност и публичен напредък. Сигурната съгласуваност се трансформира в публично богатство за европейските държавни управления и жители “, сподели тогава Европейска комисия.

Целта на плана е да се обезпечи дълготрайна досегаемост до сигурни и рентабилни сателитни информационни услуги в световен проект. От своя страна сходна опция следва да помогне за отбраната на сериозните инфраструктури, работещи в страните-членки на Европейски Съюз.

Европейска комисия дефинира бюджет от 6 милиарда евро за програмата. „ Приносът на Съюза към програмата от 2022 година до 2027 година е 2,4 милиарда евро по настоящи цени “, се споделя в анонса. Предвижда финансирането да пристигна от обществения бранш, в това число Европейската галактическа организация (ESA), до момента в който частният бранш следва да поеме останалите 3,6 милиарда евро.
още по темата
Въпреки че 6 милиарда евро звучи като огромна цифра, Европейска комисия твърди, че възможното съзвездие от информационни спътници би донесло 17-24 милиарда евро на европейските стопански системи. Планът ще подтиква и отварянето на спомагателни работни места в галактическата промишленост на Европейски Съюз.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР