Собещание за среща с отговорните институции приключи протестът на жители

...
Собещание за среща с отговорните институции приключи протестът на жители
Коментари Харесай

Протест блокира участък от АМ Струма

Собещание за среща с виновните институции завърши митингът на поданици от шест благоевградски села , при който бяха блокирани пътни сектори. 

Протестът стартира към 15:00 часа в региона на двете кръгови кръстовища на автомагистрала (АМ) „ Струма “ при благоевградското село Зелен дол.

Причина за митинга бе недоволството на хората, че повече от година не стартира демонтажът на пропадналия мост при Покровнишко шосе и строителство на ново оборудване. Мостът е най-пряката връзка сред Благоевград и шест села в общината. Движението по него беше спряно през декември 2021 година, откакто оборудването поддаде в резултат на проливни дъждове. 

Час преди митинга на място имаше засилено полицейско наличие. След малко спречкване сред протестиращите и представителите на органите на реда, подбудено от настояването на полицията протестиращите да се насочат към първичната точка на митинга, а точно общинския паркинг наоколо, напрежението ескалира и протестиращите взеха решение да блокират автомагистралата.

За да се срещнат с протестиращите  на място бяха регионалният шеф на Благоевград Стоян Христов, общинският кмет Илко Стоянов и ръководителят на локалния общински съвет Радослав Тасков. Пред протестиращите регионалният шеф изясни, че оборудването е благосъстоятелност на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и на локално равнище за него дава отговор Областното пътно ръководство (ОПУ) в Благоевград. 

След поддаването на Покровнишкия мост е следвало от ОПУ – Благоевград да се изиска финансиране през Комисията за бедствия и повреди към Министерския съвет и да се построи нов мост без социална поръчка, с цел да се избегнат утежняващите процедури, сподели пред протестиращите Стоян Христов и уточни, че тези дейности е следвало да бъдат съгласувани с регионалния шеф, само че такова координиране не е направено. 

За моста е закачена и тръбата, с която се доставя газ за Благоевград. Преди да стартира ремонт на остарялото оборудване и създаване на ново, следва да има изясненост какво се случва с тази тръба и надлежно кой ще поеме разноските за преместването, сподели кметът на Благоевград Илко Стоянов. 

Пред протестиращите регионалният шеф пое ангажимент да провежда среща сред жителите на шестте наранени села и всички виновни институции. Срещата е планувана за петък, 20 януари.

Половин час след блокиране на придвижването по автомагистралата протестиращите се отдръпнаха, само че с желание да блокират кръговото кръстовище при пътен възел „ Благоевград – юг “ на Автомагистрала „ Струма “, откъдето минава главният трафик в посока Кулата и Гоце Делчев.

Поради засиленото полицейско наличие, протестиращите блокираха единствено изхода на кръстовището в посока Благоевград, а трафикът беше пренасочван по Автомагистрала „ Струма “.

Малко преди 17:00 часа протестиращите освободиха придвижването и на основния път Е-79 в посока Благоевград, след увещание от страна на регионалния шеф, че среща с виновните институции ще се състои, както и че до края на февруари ще има изясненост за започване на строителство на краткотрайно оборудване, което да поеме трафика на леки коли. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР