Сняг и дъжд в цяла България.Частично бедствено е положението в

...
Сняг и дъжд в цяла България.Частично бедствено е положението в
Коментари Харесай

България е в капан: Реки заляха селища и къщи, без ток и на тъмно

Сняг и дъжд в цяла България.Частично бедствено е ситуацията в Перник, Трън и Струмяни. Река Ерма излезе от коритото си, а в Батановци, поради наводненията се наложи да изтеглят поданици.
Кризисен щаб координира дейностите за отбрана и оказва помощ на потърпевшите. Тежкото време усложни в допълнение и пътната конюнктура - проходът " Петрохан " остана затворен, натежали от сняг дървета паднаха по пътя сред Пампорово и Смолян и блокираха придвижването.

Само за няколко час водата съумя да залее улици и дворове в костинбродското село Петърч. Наложи се локалните да оказват помощ на възрастни хора, попаднали в клопката на придошлите води.

" Изведнъж заля половината село, както виждате. Тук тъй като сме на високо, почти сме добре. Ако видите откъм гърба в двора, несъмнено равнището тук-там е 2 метра ", съобщи пред Българска национална телевизия гражданин на Петърч.

Най-тежка остана обстановката в Западна България. По река Блато бяха издигнати насипи, а Нови Искър и Мировяне останаха в подготвеност за частична евакуация. Аварийни екипи помагаха на закъсали водачи в северните софийски квартали.

" Те са влезнали с колите, само че при влизане на различен автомобил, ги е заляло и са изгубили надзор. Изкарахме един от водачите през железопътния мост ", изясни Красимир Димитров от Дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита ".

Река Конска и река Струма също покачиха заплашително равнищата си.

" Община Струмяни при един от завоите си заплашва газопровода България-Гърция. Прави се всичко допустимо да бъде предпазен газопроводът ", сподели шефът на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " Николай Николов.

От енергийното министерство обявиха, че без ток са останали към 100 обитаеми места в региона на Видин, Враца, Монтана и София област.

" Приблизително към 29 хиляди клиенти. Има доста обледени електропроводи, изисква се време, на място са екипите ", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Дъждът затрудни и БДЖ. " Лакатник, Елисейна - паднала скална маса. Перник - заливания. Работи се доста интензивно. Осигуряват се различни трасета на жп инфраструктурата, тъй че тези проблеми ще бъдат решени в най-кратко време ", безапелационен беше транспортният министър Росен Желязков.

За последните 12 часа най-голямо количество превалявания е паднало в Елхово - 26л/кв. м, а в Ахтопол са регистрирани 25л/кв.м. Това оповестиха за " Фокус " от Националния институт по метеорология и хидрология.

Обстановката остава тежка и комплицирана.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР