Снощната атака в Барселона е пример за нова тенденция в

...
Снощната атака в Барселона е пример за нова тенденция в
Коментари Харесай

Нова тенденция в тероризма - бърз ефект без сериозна подготовка

Снощната офанзива в Барселона е образец за нова наклонност в тероризма- на " много явен и в някакъв смисъл еднопланов " тероризъм. Обикновено той е дело на кафези, които търсят бърз резултат без сериозна подготовка, разяснява в предаването  " Денят стартира " по БНТ1 Весела Чернева от Европейския институт за външна политика.

По думите ѝ има " нова мода " в тероризма от името на Ислямска държава и тази мода взима жертви в популярни европейски туристически центрове - офанзивата в Ница, коледния базар в Берлин, три опита в Лондон. Всъщност Барселона е следващият епизод - бърз резултат без огромна подготовка, тъй че полицията и специфичните служби да не научат авансово за готвената офанзива, изясни Чернева. Затова съгласно нея би трябвало да се обърне съществено внимание на съдействието на службите за сигурност на другите европейски страни.

В изявление за bTV специалистът по сигурността Славчо Велков също подчертава на новия метод на терористите. " Трябва да отчетем обстоятелството, че става въпрос за потребление на напълно нов вид средства за поразяване и ще минат години, до момента в който силите за сигурност изработят нов модел за противопоставяне ”, каза той.

Тенденцията разяснява пред bTV и специалистът по национална сигурност проф. Николай Радулов. " Много години приказваме за оръжията и по какъв начин автомат Калашников е най-произвежданото и рисково оръжие, което съществува и се употребява, само че терористите в последно време се насочват към общодостъпни средства, към коли ”, каза той. Закупуването или наемането на автомобил не провокира съмнение, което терористите доста добре употребяват в своя изгода, изясни проф. Радулов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР