Снощи, 9 май, в Ливърпул беше даден стартът на първия

...
Снощи, 9 май, в Ливърпул беше даден стартът на първия
Коментари Харесай

Ето кои 10 държави отиават на финала на Евровизия 2023

Снощи, 9 май, в Ливърпул беше даден стартът на първия полуфунал на Евровизия. Мястото беше определено, откакто спечелилият от миналогодишния конкурс - Украйна, разгласи, че няма да може да провежда състезанието на своя територия, поради продължаващата война с Русия.
 Евровизия 2022, Украйна, Kalush Orchestra и това ли е огромният победител в състезанието
Ето кой завоюва Евровизия

Има ли сюрпризирани

Не липсва обаче украинско наличие. Сред водещи на предаванията е победителката от Dancing with the Stars Украйна и арбитър в украинския X-Factor Джулия Санина. Компания ѝ вършат звездата от сериала " Тед Ласо " Хана Уодингам, певицата Алеша Диксън и едно от най-известните лица на английската телевизия - Греъм Нортън.

Тази година на Евровизия има рекордно малко участници - единствено 37 страни. Това са 31 кандидати на полуфиналите, участнците от Голямата петорка (Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания) и страната победител на предишното издание - Украйна.

На първия полуфинал се показаха 15 страни. Това са Норвегия и Алесандра с " Queen of Kings ", Малта и The Busker с " Dance (Our Own Party), Сърбия и Luke Black със " Samo Mi Se Spava ", Латвия и Sudden Lights с " Aijā ", Португалия и Mimicat с " Ai Coração ", Ирландия и Wild Youth с " We Are One ", Хърватия и Let 3 с " Mama ŠČ ". Участие взе и Швейцария и Ремо Фпрер с " Watergun ", Израел и Ноа Кирел с  " Unicorn ", Молдова и Паша Парфени с " Soarele şi Luna ", Швеция и Лорийн с " Tattoo ", Азербайджан и TuralTuranX с " Тell Me More ", Чехия и Vesna с " My Sister`s Crown ", Нидерландия и Миа Николай и Дион Купър с " Burning Daylight " и Финландия и Käärijä с " Cha Cha Cha ".

На финала отиват Хърватия, Молдова, Швейцария, Финландия, Чехия, Израел, Португалия, Швеция, Сърбия, Норвегия.  Победителите от полуфинала вече се дефинират единствено след гласоподаване от журито, откакто комитетът към Евровизия взе решение да бъдат изменени разпоредбите на състезанието.

От класиралите се за финала има и българско учасние, въпреки и да не показва България. Певицата Танита Янкова от чешката група Vesna рапира на български по време на песента " My Sister`s Crown ".
 Българката Танита Янкова и група VESNA, които показват Чехия на Евровизия 2023 година
Момичето, поради което да гласуваме на Евровизия тази година

Танита Янкова от VESNA за присъединяване си в чешката група и за песента " My Sister`s Crown "

Вторият полуфинал ще се организира на 11 май, още веднъж от 22 ч. българско време. Тъй като тази година България не взе участие в състезанието, Българска национална телевизия не излъчва шоуто, само че то може да бъде гледано на формалния YouTube канал на Евровизия. Големият край на песения конкурс ще се организира в събота от 22 ч. българско време. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР