Снимвка: Булфото, архивНяма да останем без ток, ако направим правилните

...
Снимвка: Булфото, архивНяма да останем без ток, ако направим правилните
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки

Снимвка: Булфото, списък

Няма да останем без ток, в случай че създадем верните стъпки и имаме верните политики. За страдание съм казвал нееднократно, такива политики, дълготрайни тактики, визии по какъв начин да се случи това, досега са липсвали. Именно тъй като тематиката е сложна, хората се тормозят, споделят, че никой няма да се погрижи за тях, съобщи пред Българска национална телевизия вицепремиерът Атанас Пеканов.

Той добави, че са надградили новата версия на Плана за възобновяване по отношение на априлската с 13 нови промени, една от които е за поощряване на ВЕИ, т.е. за присъединение, по тази причина потребителите да бъдат дейни консуматори.

                            

×
Ads by WayToGrow
" Ние надградихме доста съществено сферата на декарбонизацията посредством планове в областта на енергетиката за възобновими ВЕИ-та, също по този начин надградихме финансовите средства, които са за ВЕИ-та за лични потребности за бизнесите от 20 млн. на 220 млн. - 11 пъти увеличени в програмата за икономическа промяна. От 20 млн. за ВЕИ на покривите на къщите на 140 млн. Това са стъпките, които можем да създадем, когато пристъпим към излизане, да имаме и други благоприятни условия ", разяснява още Пеканов.

Планът за възобновяване и резистентност беше предаден, той е една дълготрайна стратегия за промени и вложения. Според Атанас Пеканов декарбонизацията на стопанската система е един неминуем развой в дълготраен проект, само че дълги години тематиката е избягвана в България.

Атанас Пеканов връчи Плана за възобновяване на България на Европейска комисия
" В тази сфера Европейска комисия, европейските институции заложиха значителен приоритет на т. нар.- Зелена договорка, т.е., стъпки към декарбонизация на стопанската система. И в този смисъл върви целият спор за затваряне на въглищните мощности. Глобалният спор върви в тази посока. Едни процеси, които са неизбежни в дълготраен проект. Ние поставихме този спор като индикативна дата, последна дата - 2038 година, с цел да стартираме този спор. Той дълги години е бил избягван в България, тъй като тематиката е сложна, никой не желае да приказва за това, тъй като има опасности ", изясни вицепремиерът.

Този преход по думите му може да се случи сполучливо единствено в случай че е равномерен и обективен, т.е., в случай че сме взели стъпките, тъй че да се обезпечат други работни места на хората в района.

" Работихме добре в последните месеци, от една страна, да подобрим Плана, работи се също по този начин по активиране на другите средства от фонда за обективен преход, които са точно за социално-икономически ограничения. Далеч в бъдещето, когато се случат тези стъпки за декарбонизация, затваряне, излизане от въглищната сила, да имаме други работни места с високо добавена стойност, които да дадат бъдеще на района ", добави той.

Пеканов сподели още, че това не е нещо характерно към нас, а всички страни вършат тези стъпки и то освен в Европейски Съюз. Това са световни процеси - в Съединени американски щати, Англия, само че също към този момент и Китай посочва, че до 2060 година желае да излезе от въглищата и стопира да влага във въглищни централи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР