Снимвка: Булфото, архивНяма да останем без ток, ако направим правилните ...

Снимвка: Булфото, архивНяма да останем без ток, ако направим правилните

Атанас Пеканов: Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки

Снимвка: Булфото, списък

Няма да останем без ток, в случай че извършим верните стъпки и имаме верните политики. За страдание съм казвал нееднократно , такива политики, дълготрайни стратегии, визии по какъв начин да се случи това, досега са липсвали. Именно тъй като тематиката е сложна , хората се тормозят , споделят , че никой няма да се погрижи за тях, съобщи пред Българска национална телевизия вицепремиерът Атанас Пеканов.

Той добави , че са надградили новата версия на Плана за възобновяване по отношение на априлската с 13 нови реформи, една от които е за поощряване на ВЕИ, т.е. за присъединение , по тази причина консуматорите да бъдат дейни консуматори .

                            

×
Ads by WayToGrow
" Ние надградихме доста съществено сферата на декарбонизацията посредством планове в областта на енергетиката за възобновяеми ВЕИ-та, също по този начин надградихме финансовите средства, които са за ВЕИ-та за лични потребности за бизнесите от 20 млн. на 220 млн. - 11 пъти увеличени в стратегията за икономическа промяна . От 20 млн. за ВЕИ на покривите на къщите на 140 млн. Това са стъпките, които можем да извършим , когато пристъпим към излизане, да имаме и други благоприятни условия " , разяснява още Пеканов.

Планът за възобновяване и резистентност беше предаден, той е една дълготрайна стратегия за реформи и вложения . Според Атанас Пеканов декарбонизацията на стопанската система е един неминуем развой в дълготраен проект , само че дълги години тематиката е избягвана в България.

Атанас Пеканов връчи Плана за възобновяване на България на Европейска комисия
" В тази сфера Европейска комисия , европейските институции заложиха значителен приоритет на така наречен - Зелена договорка , т.е., стъпки към декарбонизация на стопанската система . И в този смисъл върви целият спор за затваряне на въглищните мощности. Глобалният спор върви в тази посока. Едни процеси, които са неизбежни в дълготраен проект . Ние поставихме този спор като индикативна дата, последна дата - 2038 година, с цел да стартираме този спор . Той дълги години е бил избягван в България, тъй като тематиката е сложна , никой не желае да приказва за това, тъй като има опасности " , изясни вицепремиерът.

Този преход по думите му може да се случи сполучливо единствено в случай че е равномерен и обективен , т.е., в случай че сме взели стъпките, тъй че да се обезпечат други работни места на хората в района .

" Работихме добре в финалните месеци, от една страна, да подобрим Плана, работи се също по този начин по активиране на другите средства от фонда за обективен преход, които са точно за обществено - стопански ограничения . Далеч в бъдещето, когато се случат тези стъпки за декарбонизация, затваряне, излизане от въглищната енергия, да имаме други работни места с високо добавена цена , които да дадат бъдеще на района " , добави той.

Пеканов сподели още, че това не е нещо характерно към нас, а всички страни правят тези стъпки и то освен в Европейски съюз . Това са световни процеси - в Съединени американски щати , Англия , само че също към този момент и Китай посочва , че до 2060 година желае да излезе от въглищата и спира да инвестира във въглищни централи.

Източник: petel.bg