Снимки с премиера Кирил Петков от конференцията по сигурността в

...
Снимки с премиера Кирил Петков от конференцията по сигурността в
Коментари Харесай

Кой изряза Димитър Ковачевски от снимката на българския премиер с Блинкен?

Снимки с премиера Кирил Петков от конференцията по сигурността в Мюнхен през вчерашния ден провокираха мнения в медиите и до остра реакция на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ.

Дотук се стигна откакто македонският министър председател Димитър Ковачевски оповестена в Фейсбук профила си фотография " от среща с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и българския министър председател Кирил Петков ". Няколко часа по-късно министър председателят Кирил Петков разгласява във Фейсбук профила си същата фотография с Блинкен, само че Ковачевски не е на нея.

" Борбата против корумпираните зависи и ще се случи основно с наши лични сили, само че в тази борба вземат участие и нашите сътрудници. Елиминирането на корупцията е главен приоритет за цялата демократична общественост и службите за сигурност. Ще работим дружно, с цел да се оправим с този проблем! Успеем ли да го създадем, вложенията и новите високоплатени работни места ще последват неотложно! ", написа Петков като заглавие на обявата си в обществената мрежа, към която с изключение на отрязаната фотография с Блинкен виждаме и фрагменти с Борис Джонсън и Еманюел Макрон.



Македонският министър председател Ковачевски от своя страна отбелязва, че по време на " сърдечната среща държавният секретар на Съединени американски щати е изразил цялостната си поддръжка за разговора и другарството сред Северна Македония и България и споделил откровеното си предпочитание да види двете страни дружно в Европейски Съюз ".

" Споделяме мнението, че дружно сме по-силни като съдружници в НАТО. Съединените щати остават наш зает сътрудник в превъзмогването на провокациите ", заяви още Ковачевски.



До момента управляващите във Вашингтон не оповестяват за тази среща. Не излиза наяве и дали става въпрос за инцидентна среща /pull-aside/, когато политици вземат участие дружно в събитие и се срещат за малко с цел да разменят няколко думи.

Разликата в оповестените фотоси от Петков и Ковачевски докара до запитване на депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов в страницата си във Фейсбук.

" На първата фотография виждате " здравейте още веднъж " Кирил Петков с Антъни Блинкен. Фотографията е от профила на министър-председателя ни във фейсбук. Втората фотография е оригиналът на изображението - без редакции. На нея ясно се вижда и министър председателят на РСМ Ковачевски. В задачата се пита, за какво Кирил Петков си е наложил автоцензура и е изрязал сътрудника си от фотографията си? Срамува ли се? Тази среща и фотография по негово предпочитание ли е правена? Искал ли е да скрие за тази среща? Има ли публична информация от Министерски съвет за тази среща? ", попита депутатът проф. Костадин Ангелов.



От държавната осведомителна работа споделиха за NOVA, че фрагментите са правени от фотографи на самия конгрес, а в случай че фотосът е редактиран, то това може да е станало несъзнателно в пресцентъра на кабинета.

Македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обаче също излезе с остра декларация по отношение на изрязания македонски министър председател Димитър Ковачевски от фотографията:

" ВМРО-ДПМНЕ е извънредно сюрпризирана от мълчанието на държавното управление на Република Македония по отношение на хода на министър-председателя на прилежаща България господин Кирил Петков, който показа фотографията от тристранната среща с държавния секретар на Съединени американски щати, в която взе участие и министър председателят Димитър Ковачевски, като двустранна, като жестоко отстрани облика на македонския министър председател от фотографията. Предвид характера на тази значима среща и за двете страни, както и изказванията на СДСМ за нови ветрове в връзките със прилежаща България, сходен ход на премиера Петков във връзка с македонския министър председател, не е просто акт на оскърбление на Димитър Ковачевски, което не е наш проблем, а директно намаление на страната ни, за което сме принудени да реагираме. Развитието на двустранните връзки с всички съседи, както и развиването на стратегическото партньорство със Съединени американски щати, други съдружници и НАТО като цяло е главен приоритет за ВМРО-ДПМНЕ. Затова сходни ходове, както и мълчанието на Ковачевски в този смисъл, считаме, че не способстват по никакъв метод за равнопоставен и почтен прогрес в съдействието сред двете прилежащи страни. Новите ветрове на другарството, които държавното управление анонсира, издухаха Ковачевски от фотографията с Петков. "

Засега македонското държавно управление, доминирано от Социалдемократическия съюз на Македония с водач министър председателят Димитър Ковачевски, не разяснява. Северномакедонските медии означават, че Кирил Петков е споделил фотоси с множеството европейски водачи, като се изключи македонския си сътрудник.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР