Снимки от трагедията Катастрофата предизвика национален траур както в Гърция,

...
Снимки от трагедията Катастрофата предизвика национален траур както в Гърция,
Коментари Харесай

Година след влаковата катастрофа в Гърция, отнела 57 живота: Оставки, обвинения, скандали

Снимки от нещастието

Катастрофата провокира народен печал както в Гърция, по този начин и в други солидарни страни. Тя предизвика и надигането на гръцкото общество против политическата власт и против всички властимащи лица, виновни за благоустройството на публичния превоз в Гърция, означават гръцките медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Сред аргументите за нещастието, с изключение на човешка неточност, беше посочено и забавянето на въвеждането на съвременна система за ръководство на придвижването на високоскоростните влакове.

Обвинения бяха повдигнати на дежурния началник на придвижването на гара Лариса . В рамките на следствието беше разкрито, че 59-годишният чиновник не е бил добре квалифициран за отговорностите, които са му били предоставени. По времето на злополуката по скоростната линия Атина - Солун също по този начин липсваше съвременна сигнализационна техника и автоматизация.

Министърът на превоза Костас Караманлис подаде оставка, а няколко месеца по-късно бяха повдигнати обвинявания на петима ръководители на държавната железопътна инфраструктурна компания ОСЕ. През август по огромни сектори от железопътната линия беше въведена в употреба съвременна система за дистанционно управление и сигнализация.

Снимка: БТА

За следствието на събитията към нещастието беше основана парламентарна анкетна комисия. Преди седмица множеството опозиционни партии в Гърция упрекнаха държавното управление, че се пробва да прикрие обстоятелствата към железопътната злополука и оповестиха, че напущат парламентарната анкетна комисия .

Снимка: БТА/AП

В комисията останаха единствено представителите на ръководещата Нова народна власт, консервативната НИКИ и от лявата " Плевси елефтериас ".

Снимка: БТА

На 8 март партиите би трябвало да внесат заключенията си за обстоятелствата, открити от комисията, след което на 11 март комисията ще организира последното си съвещание, на което ще бъдат разисквани резултатите от работата ѝ.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР