Снимки на страдащи деца в ивицата Газа - в социалните

...
Снимки на страдащи деца в ивицата Газа - в социалните
Коментари Харесай

Проверка на фактите: Тези снимки на деца от Газа са фалшиви

Снимки на страдащи деца в линията Газа - в обществените мрежи е цялостно с такива фрагменти. Някои от тях обаче са основани благодарение на изкуствен интелект , написа. Как да ги разпознаваме и каква роля играят в спора в Близкия изток?

Малки деца са се сгушили върху голата кална земя - от няколко дни платформите Х, Инстаграм и ТикТок са цялостни с такива фрагменти. Почти постоянно нещо подсказва, че става дума за палестински деца в линията Газа - името на акаунта, иконката с палестинското знаме или мненията. Ето няколко изображения, които са основани благодарение на изкуствен интелект (ИИ).

Милиони пъти е била забелязана фотографията на две момчета с идентични пижами в синя палатка. Те са се сгушили под синьо одеяло и се държат за ръце, а подът е кален и посипан с локви. На множеството места, да вземем за пример тук, липсва пояснение, че изображението е основано благодарение на изкуствен интелект.

На фотографията са отбелязали местата, които подсказват, че фрагментът не е същински: и двете момчета имат по един крайник със единствено четири пръста, което е типична неточност на изкуствения разсъдък. Освен това десният крайник на момчето вляво наподобява аморфен, а пръстите на ръцете на момчетата са прекомерно идентични. Преди всичко обаче те би трябвало да се виждат под различен ъгъл, а в тази поза китките би трябвало да са мощно изпънати. Нещо не е наред и с прехода от врата към тила на момчето вляво - той просто се слива с платното на палатката.

И светлината наподобява инсценирана: лампа, висяща явно на тавана на палатката, не би могла да разпръсне светлината толкоз отмерено.

Такъв резултат може да се получи и с помощта на програма за обработка на фотоси. В подобен случай обаче самият кадър би трябвало да е доста добре осветлен, което изисква потреблението на комплицирана екипировка.
 

— Emelia
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР