Снимки на българин прелетяха Космоса, за да стигнат до астероида

...
Снимки на българин прелетяха Космоса, за да стигнат до астероида
Коментари Харесай

Откриха българска следа в смъртоносен астероид

Снимки на българин прелетяха Космоса, с цел да стигнат до метеорита Бенну - колкото рисков, толкоз и любопитен за учените.
Смята се, че на метеорита Бенну може да има органични частици, даващи началото на живи организми, само че също по този начин той може и да се удари в земната повърхнина в средата на идващия век и да ни унищожи.
Част от експедицията до метеорита, която НАСА стартира, стана и творчеството на българския актьор Ивайло Христов, чиито три фотоси са пратени на сондата OSIRIS-REx - тя ще изследва галактическия обект, а тук може да се следи в действително време траекторията й. Тя тежи 1,7 тона.
Преди близо две години НАСА започва плана "Ние, откривателите " и кани всички искащи да се включат с изпращане на схема, фотография, графика, видео.
7-годишната задача на НАСА до Бенну коства 1 милиарда $.
„ Този метеорит може да аргументи безкрайни премеждия и смърт”, изяснява Данте Лорета, професор от Университета в Аризона. Той управлява изследователската задача OSIRIS-REx.
Бенну е открит през 1999 година. Той е необятен към 500 метра, тежи 60 млн. тона и изминава над 100 000 км всяка година.
Заради така наречен резултат на Ярковски траекторията му е непредсказуема. При обиколките си към Земята всяка година има промени в маршрута, който изминава. Ако той се удари в Земята, резултатът ще е като от взривяването на 3 милиарда тона експлозиви, сходен на този при конфликта с метеорита, който съвсем унищожил живота преди 66 млн. години.
За съпоставяне, килърът на динозаврите е бил необятен 10 км.
„ Изчисляваме, че шансът за конфликт е 1:2700 сред 2175 и 2196 година”, показва Лорета.
Мисията OSIRIS-Rex ще има за цел да изследва траекторията на метеорита. Това въпреки всичко не е главната й задача. Предполага се, че Бенну, който е на 4 милиарда години, може да е „ донесъл” нови детайли и водата на Земята в ранните стадии на нейното развиване, което е основало удобна почва за възникването на живот.
"Аз обвързах изпращането концептуално със светещите принадлежности, които върша ", споделя Ивайло. Въпросния инструмент, чиято фотография е в Космоса, може да се види в Галерия "One Monev " в тематичната галерия Космодрум.
Снимките не са подбрани инцидентно - те са значими за Ивайло.
Едната от тях е селектирана от влиятелния уебсайт Seditionart и има премия на FutureFest 2016, London.
Самият той основава светещи принадлежности и рисунки. Бенну е един от метеоритите, които заплашват Земята - съгласно НАСА, те не са по никакъв начин малко - към 13 000.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР