Снимки: Морско окоЗа строителството на стадион Варна досега са изразходвани

...
Снимки: Морско окоЗа строителството на стадион Варна досега са изразходвани
Коментари Харесай

Дарик: Стадион Варна дотук струва 50 млн. лв., колко още са нужни

Снимки: " Морско око "

За строителството на стадион „ Варна ” до момента са изразходвани 50 млн. лева и са нужни още над 20 млн. лева за окончателното му довеждане докрай. Това съобщи в предаването „ Зала Пленарна ” по Дарик общинският консултант от НФСБ Димитър Карбов, представляващ локалния парламент в сдружението Спортен комплекс „ Варна ”, в което мажоритарен акционер е „ Химимпорт ”.

Сред разновидностите за набиране на средствата е отдаването на концесия за дълготраен интервал на част от апортираните общински терени в смесеното сдружение. Нови продажби на имоти обаче не се плануват. 



„ Има диалози в напреднала фаза за бъдещо партньорство с вложители, които желаят да развиват територията към стадиона ”, разяснява Карбов. 

Общинският консултант удостовери, че 2/3 от строителните действия към този момент са завършили, макар че е построена единствено една от трибуните. 



„ Трибуните са най-лесната част. След започване на построяването на стадиона са открити подпочвени води в съществени размери, които би трябвало да бъдат овладени и да подсигуряват, че оборудването след това няма да попадне в свлачищна зона. Още тогава е почнало подсилване на изкопа и всички действия са съобразени с това. При градежа на каквито и да е здания по-голямата част от финансирането отива в подземната част, която дава основите ”, обоснова се Карбов. Той не се ангажира със периоди за завършването на оборудването. 

Новият план за стадиона планува той да е зад над 22 000 души. Предвидена е обаче опция потенциалът да бъде повишен с още 10 000 места. Това би могло да бъде направено поради възможната обща балканска кандидатура за домакинство на Световното състезание по футбол през 2030 година



Карбов, който е ръководител на общинската комисия по архитектура, се разгласи срещу договорката за над 43 млн. лева за така наречен Дупка в центъра на Варна. 
„ Имотът, който коства доста, не може да бъде употребен по предопределение от притежателя му поради културното и историческо завещание. Няма по какъв начин някой да разреши в 21. век и в страна от Европейски Съюз то да бъде затрито. Ако това е можело да се случи, е щяло да случи преди 20-25 години, когато бяха мътните години в България. В днешно време обаче е неуместно. И тъкмо тук трябваше да бъде поставена границата и да бъде открита сделка със притежателите за някаква замяна, която да бъде в полза на всички страни ”, добави още Димитър Карбов. 
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР