снимки: Live.Varna.bg574 години от битката при Варна, известна още като

...
снимки: Live.Varna.bg574 години от битката при Варна, известна още като
Коментари Харесай

Варна почете 574 години от Битката на народите

снимки: Live.Varna.bg

574 години от борбата при Варна, известна още като борбата на народите, в която през 1444 година умира полско-унгарският крал Владислав III Ягело и 10 000 бойци от съюзническата християнска войска, се навършват през днешния ден.

Честванията започнаха с тържествена гала с боен обред, отслужване на заупокойна молитва в памет на починалите християнски воини пред парк-музея " Владислав Варненчик ". Венци и цветя пред каменното копие на саркофага на крал Владислав III Ягело и пред паметника на унгарския военачалник Янош Хуняди бяха поднесени от Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Община Варна, Ярослав Камас - зам.-посланик в посолството на Република Чехия у нас, от почетния консул на Чехия във Варна Зденка Боевова, представители на Военноморски сили, ОД на МВР-Варна, районните администрации, неправителствени организации.



По-късно Сдружението за исторически възстановки " Чигот " ще придвижи посетителите в отминалата средновековна ера. Гостите на музея ще могат да прегледат и обогатят знанията си за облеклото и въоръжението от времето на крал Владислав, да тестват уменията си в стрелбата с лък и да се насладят на демонстративни средновековни дуели. Повече за музея тук: www.varnenchikmuseum.com



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР