Снимки и документи, свързани с историята на Университетската акушеро-гинекологична болница

...
Снимки и документи, свързани с историята на Университетската акушеро-гинекологична болница
Коментари Харесай

Снимки и документи, свързани с историята на Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“, са показани в изложба в НС

Снимки и документи, свързани с историята на Университетската акушеро-гинекологична болница „ Майчин дом “, са показани в галерия в Народното събрание.

Експозицията беше открита от ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

За мен е извънредно прелестно на днешния Международен ден на детето да открия изложбата „ История на „ Майчин дом ” в фотоси и документи ”, която показва дългогодишните обичаи в грижите за майчиното и детското здраве, означи Никола Минчев. Той напомни, че болничното заведение е открита през 1903 година в наличието на Цар Фердинанд, голям брой депутати, дипломати, министри, духовенството и жители. Председателят на Народното събрание акцентира, че през днешния ден, 119 години по-късно, болничното заведение продължава да бъде от национално значение като вкарва модерни софтуерни нововъведения и поддържа най-високи професионални стандарти.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев изрази признателност към управлението и целия екип на болничното заведение за техния принос към българската медицина и за всеотдайната грижа за най-ценното – нашите деца и майки.

През 1893 година българската княгиня Мария Луиза демонстрация предпочитание и подарява свои средства за основаване на матернитет – място за грижа и протекция на майчинството, разкриват документите. Строителството на постройка стартира през 1896 година и завършва през 1903 година Болницата е открита в наличието на Цар Фердинанд.

Изпълнителният шеф на болничното заведение проф. доктор Иван Костов съобщи, че близо 120 години „ Майчин дом “ е институция, която е „ поръчител за качествена грижа в майчиното и детското опазване на здравето “, както и в гинекологичната помощ. Той акцентира, че лечебното заведение е водач в броя на ражданията у нас, а от основаването му в него са се родили повече от 350 000 деца. За страдание, през предходната година страната ни сложи връх за минимум раждания, откогато се води статистика на броя на родените в България, акцентира той.

Като пример за успеваемост и висок професионализъм дефинира активността на болничното заведение заместник-министърът на опазването на здравето Невена Цанкова. Тя означи, че 1 юни с изключение на символна за опазването на здравето в България е и символна за хиляди фамилии, които точно в „ Майчин дом “ са сбъднали своята фантазия и са прегърнали за първи път своята рожба.

Изложбата ни връща обратно в годините и извежда на напред във времето човеколюбието и грижата за подрастващите и фамилията като съществена единица нашето общество, означи на откриването и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който е член на настоятелството на болничното заведение.

По случай Деня на детето възпитаници от Петрич извършиха акапелно химните на Република България и на Европейския съюз в Клуба на народния представител. Те показаха и ария, обичайната за техния край. Децата от четвърти клас бяха на просветителна аудиенция в Народното събрание, дружно със своите учителки.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР