Снимки БулфотоИсторическа ценност е изложена на разруха, съобщава Булфото. Мащабно

...
Снимки БулфотоИсторическа ценност е изложена на разруха, съобщава Булфото. Мащабно
Коментари Харесай

Иманяри разровиха средновековна крепост

Снимки Булфото

Историческа полезност е изложена на съсипия, оповестява Булфото. Мащабно разораване на дълбочина съвсем метър осъществят необезпокоявани иманяри над новозагорското село Караново. Останките от античната и средновековна цитадела са познати на експертите и съгласно закона са монумент с национално значение. 

Това не пречи на иманярите да риголват цялата територия на крепостта, сривайки дребното останало от кулата и крепостните стени, с вярата да намерят железни предмети, годни за продажба. По време на търсене и регистрация на недвижими полезности на културата, археологът Веселин Игнатов се е натъкнал на резултатите от няколко годишната активност и заведе на мястото екип на организация Булфото, който да снима вредите.

Северно от крепостта има остатъци от населено място, където почвата е напълно прясно обърната преди дни до скалата, и на всички места има начупени остатъци от антична керамика, части от стъклени бижута и други артефакти, по-трудни за реализация на черния пазар. Районът е извънредно богат на археологически забележителности - международно известната селищна могила в Караново, Източната могила, където преди десетина години археолозите откриха антична гробница, каляска и редки чаши вид " боскореале ", както и Дългата могила, изучавана от археолога Митьо Кънчев през 70-те години на предишния век. Останалите неиследвани могили по труднодостъпните места са неведнъж атакувани от иманяри, и множеството наподобяват на кратер на вулкан поради отвесните ровове от върха.







 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР