снимки БулфотоБългарският суперкомпютър Discoverer“, част от мрежата на високопроизводителните машини

...
снимки БулфотоБългарският суперкомпютър Discoverer“, част от мрежата на високопроизводителните машини
Коментари Харесай

Българският суперкомпютър „Discoverer“ заработи официално

снимки Булфото

Българският суперкомпютър „ Discoverer “, част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейския съюз - Европейското взаимно дружество за високопроизводителни калкулации - EuroHPC JU, проработи публично. Той беше демонстриран пред медиите, а министърът на образованието и науката Николай Денков участва персонално на събитието, съобщи Булфото.



" Discoverer " със своята изчислителна мощност от 4,5 петафлопа и върхова продуктивност 6 петафлопа е класиран след профилирани проби на 91-во място в международната самостоятелна експертна ранглиста на високопроизводителни машини TOP 500, оповестява Българска телеграфна агенция.



Проектът за основаване на български суперкомпютър от мрежата на EuroHPC JU се извършва от Консорциум " Петаскейл Суперкомпютър България " с участници " София Тех Парк " АД, Асоциация Национален център по компютърни приложения, Стратегически център за изкуствен интелект. Суперкомпютърът е създаден и доставен от компанията " Aтос ".



Капацитетът на компютърната система в България ще бъде допълнен от още 4 петаскейл суперкомпютъра, част от мрежата EuroHPC JU, които ще бъдат позиционирани в Люксембург, Словения, Чехия, Португалия, както и от 3 pre-exascale суперкомпютъра във Финландия, Италия и Испания. Главната цел на европейската мрежа на суперкомпютрите е да бъде насърчена научната активност с приложение в промишлеността и да бъдат основани удобни условия за насърчаване на още по-добра и конкурентна европейска стопанска система.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР