Снимки: btvnovinite.bgНадзирателите излизат отново на протест утре. Този път служителите

...
Снимки: btvnovinite.bgНадзирателите излизат отново на протест утре. Този път служителите
Коментари Харесай

Надзиратели на протест в подкрепа на колегите си от Централния софийски затвор

Снимки: btvnovinite.bg

Надзирателите излизат още веднъж на митинг на следващия ден. Този път чиновниците се събират пред входа на Централния софийски затвор в поддръжка на сътрудниците си, които са били на промяна в деня на зрелищното бягство на Владимир Пелов и Радослав Колев, написа btvnovinite.bg.

Основните им претенции са увеличение на броя на надзирателите в местата за отнемане от независимост в цялата страна, които сега са под санитарния най-малко, доставка на нова, по-модерна техника, с която работят чиновниците на пандизите, както и промени в законодателството, за които синдикатът упорства към този момент 9 години.

Около 500 надзиратели от цялата страна ще излязат на следващия ден на входа на Централния софийски затвор. За да поддържат сътрудниците си няма да дойдат единствено тези, които са на промяна и обезпечават сигурността на пандизите.

Два часа по-късно, без надзирателите, на заседание в министерството се събират всички шефове на пандизите.

Според синдиката за следващ път началниците няма да застанат до своите чиновници.

Като надзорник Емил Велков дава отговор за 120 пандизчии дневно. Убеден е, че сътрудниците му няма по какъв начин да са помогнали при внасянето на оръжието на двамата бегълци.

„ Колко пари би трябвало да ви дадат, с цел да се самоубиете вероятно? Тъй като, действително това се случва, значи, ще дам на врага си оръжие, с цел да може да стреля против мен. Това оръжие защо може да го използваме ”, разяснява Емил Велков.

 



Според някогашния зам.-министър на правораздаването Димитър Бонгалов проблемите в системата за сигурност могат да се решат с техника, хора и бюджет. Сега в Централния Софийски затвор да вземем за пример има единствено един скенер.

„ Примерно, в един британски затвор, с цел да влезе човек, би трябвало да си остави отпечатъка, да му снимат зеницата на окото, защото там свиждането е безпреградно. При нас е с загради, само че при такова безпреградно рандеву може да влезе един и да излезе различен сега, тъй като ние нямаме техниката. Ще вземат да излязат пандизчии и да останат вътре жители, които са пристигнали на рандеву. Ще стане допустимо и това ”, съобщи Димитър Бонгалов.

 



Липсата на техника води и до нарушение на правата на пандизчиите. Така се губят каузи, а това излиза по-скъпо, в сравнение с назначението на надзиратели.

" Част от надзирателите станаха деловодители, примерно в ареста на " Г.М. Димитров " – индивидът нищо не схваща от тази работа, само че уволниха деловодителката и сложиха надзорник, уволниха водачите, сложиха надзиратели. Т.е. като се споделя, че няма редуциране на контролен състав, действително той отиде и прави функционалности, които са несъщински ", добави Димитър Бонгалов.

 



А Емил Велков напомня, че няколко пъти през последните години омбудсманът и основният прокурор са препоръчвали увеличение на състава със 700-800 души, само че без резултат.

Надзирателите ще упорстват и за законодателни промени. В средата на седмицата ще излезе и отчетът от инспекцията в деня на бягството.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР