Снимката показва рейс от операцията „Babylift“. Това е акция на

...
Снимката показва рейс от операцията „Babylift“. Това е акция на
Коментари Харесай

Знаете ли каква история се крие зад тази снимка с 300 бебета на борда?

Снимката демонстрира автобус от интервенцията „Babylift“. Това е акция на Военновъздушни сили на Съединени американски щати за евакуация на деца сираци, изоставени по улиците на Южен Виетнам.

В последните дни на войната във Виетнам напролет на 1975 година президентът Джералд Форд разгласи серия от избавителни полети, с цел да докара 2000 виетнамски сираци, чакащи за осиновяване в Съединените щати. Само часове откакто „ Операция Babylift “ започва товарен аероплан C-5A Galaxy, пренасящ 243 сираци, се разруши в джунглата край Тан Сон Нут малко след излитането. Повече от 100 души на борда починаха, написа americares.org.
външна реклама
Пентагонът афишира, че няма да има запаси да избави оживелите деца в границите на идващите 10 дни. Когато научава това американски предприемач на име Боб Маколи поръчва под наем аероплан Боинг 747 от Pan Am и провежда евакуацията на 300 деца, като ипотекира къщата си, с цел да заплати за този полет.

Маколи участва на интернационалното летище в Сан Франциско на 5 април 1975 година, когато президентът Форд оказа помощ за изнасянето на сираците от самолета. Това беше първото от многото състрадателни дейности на Маколи и брачната половинка му Лейла, които по-късно поставят основите за основаването на AmeriCares.

Лана Мей Нуун, която осинови две деца сираци от Babylift дружно със брачна половинка си Байрън, ясно си спомня напрегнатото очакване, с цел да разбере дали децата ще стигнат до Съединените щати. Боб Маколи беше един от „ невъзпятите герои “ на деня, споделя тя.

„ Той имаше в действителност огромно сърце и направи това, което смяташе, че би трябвало да направи в този миг “, сподели Нуун, който провежда възпоменание за 40-годишнината в Музея и просветителния център на Виетнамската ера в Ню Джърси на 25 април.

През годините децата от Babylift са търсили семейство Маколи, с цел да изразят своята признателност и да уведомят двойката какво се е случило с бебетата и дребните деца, които са избавили. Боб умря през 2010 година след дълготрайно боледуване; Лейла остава дейна с AmeriCares като заместник-председател на борда на шефовете.
Един от сираците от Babylift, фамилен доктор във Филаделфия с три деца, написа на Лейла, откакто научава, че семейство Маколи са ипотекирали дома си, с цел да платят за полета, който я води в Съединените щати. Той благодари на фамилията, че е имал шанса да получи любящо семейство и да живее пълностоен живот.

Друг мъж от Флорида, който пристигна в Съединени американски щати със самолета на Боб на 3 години, също писа писмо на Лейла. Искаше тя да знае какъв брой са признателни той и по-малкият му брат да бъдат посрещнати от осиновително семейство в Ню Йорк, където са имали щастливо детство.

„ Ти даде на мен и брат ми опция за живот с любящо семейство, което съумя да ни обезпечи обич, грижа, съчувствие и поддръжка “, написа той в ръчно написано писмо. „Дължа живота си на теб.“
Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР