Снимката е илюстративнаВ сряда вечерта израелски самолети бомбардираха цели в

...
Снимката е илюстративнаВ сряда вечерта израелски самолети бомбардираха цели в
Коментари Харесай

Израел атакува свързан с Иран самолет, пренасящ дронове

Снимката е илюстративна
В сряда вечерта израелски самолети бомбардираха цели в покрайнините на Дамаск, като това беше третият кръг от въздушни удари през последната седмица, които съгласно някои анализатори са били ориентирани против ирански дронове в аероплан, кацнал на летището, съобщи „ The National “.

Сирийската войска не заяви къде тъкмо са нанесени ударите, само че на летището в Дамаск и в покрайнините му се намират голям брой обекти на противовъздушната защита и известни ирански уреди.

През юни Израел бомбардира летището, като за първи път унищожи пистите на фона на изказванията за ирански полети, които придвижват оръжия в Сирия.

Регионалните страни, както и Съединени американски щати и НАТО, още веднъж насочиха вниманието си към иранското произвеждане и разпространяване на безстопанствени муниции – взривни дронове, които летят в цели, от време на време наричани „ дронове камикадзе “.

Иран е създал хиляди от тези устройства с разнообразни спецификации, като ги изнася за районни съдружници като хутите в Йемен, съюзническите милиции в Ирак и Сирия, а в последно време и за Русия, която нападна с тях в Украйна.

Съюзени с Иран групи, в това число Хизбула – която е надълбоко вкоренена в Сирия – са организирали лимитирани интервенции с дронове против Израел, само че до момента не са пускани огромни „ рояци “ от дронове.

Миналия петък Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида – наблюдаващ на войната с мрежа от контакти вътре в Сирия – съобщи, че въздушните удари са били ориентирани против оборудване за произвеждане на дронове, ръководено от Иран, на летище Димас покрай сирийската граница.

Въздушните удари в сряда вечерта бяха нанесени ден, откакто авиационни наблюдаващи наблюдаваха ирански товарен аероплан „ Илюшин “, преминаващ директно към интернационалното летище в Дамаск. В сряда на летището кацна товарен аероплан Ilyushin IL-76D, ръководен от компанията Pouya air, която съгласно Организация на обединените нации е обвързвана с Pars air.

Според Организация на обединените нации Pars air е обвързвана с Ислямската революционна армия – военизирано крило на иранските въоръжени сили.

Aurora Intel, консултантска компания, профилирана в анализирането и инспекцията на произшествия в региона на сигурността, твърди, че израелските въздушни удари постоянно следват от близко иранските полети до Дамаск.

Иран сътвори въздушен мост за доставка на оръжие за Сирия след началото на въстанието против президента Башар Асад през 2011 година, когато Съединени американски щати и районните страни изпратиха оръжие на бунтовническите групи в страната.

Според специалисти обаче в този момент полетите се употребяват за прекачване на оръжия към подкрепяни от Иран групировки, в това число Хизбула, която се стреми да сътвори втори „ ракетен фронт “ против Израел, с цел да укрепи съществуващия ракетен боеприпас в Ливан.

Израелската войска не разяснява въздушните удари. През последните години Израел е нанесъл стотици удари по цели в следените от държавното управление елементи на Сирия, само че рядко признава или разисква интервенциите.

Израел обаче признава, че нанася удари по бази на съюзнически на Иран бойни групировки, като ливанската „ Хизбула “, която е изпратила хиляди бойци в поддръжка на силите на Асад.

Израелските удари са на фона на по-широка война в сянка сред Израел и Иран. Нападенията против летищата в Дамаск и Алепо бяха свързани с опасения, че те се употребяват за вкарване на иранско оръжие в страната.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР