> Снимката е илюстративнаСтава въпрос за мъж, страдащ от рядко

...
> Снимката е илюстративнаСтава въпрос за мъж, страдащ от рядко
Коментари Харесай

У нас излекуваха мъж с рак на гърдата, открит в последен стадий!

 > Снимката е илюстративна
Става въпрос за мъж, измъчен от рядко срещаното онкологично заболяване рак на гърдата, който се лекува сполучливо към този момент 9 години в КОЦ – Пловдив. Пациентът е бил диагностициран на 49-годишна възраст в оптимално напреднал етап през 2010 година. Имал е наранени 11 лимфни възли. За благополучие не е имало далечни метастази. Минал е през цялото сложно лекуване – интервенция, химиотерапия, лъчетерапия, а по-късно и хормонално лекуване, описа началникът на Първо поделение по здравна онкология в КОЦ – Пловдив доктор Антоанета Томова.

" Последните шест години се редуват разнообразни съвременни лекарствени лечения. Вече е в релативно положително физическо положение и качество на живот. Ние продължаваме да се борим за него, откакто сме постигнали нелош надзор на заболяването ", добави доктор Томова.

Ракът на млечната жлеза не е единствено женско заболяване. От него боледуват и мъжете. То се среща рядко – в 1% от случаите с рак на гърдата и при двата пола. Обществото даже не подозира, че " мощният пол " може да бъде обиден от тази болест. Заболяването се диагностицира по-късно, а биологията на тумора е по-агресивна. Според експертите в ръководения от хирургът-онколог доктор Парашкев Цветков, се вижда зачестяване на тези случаи при мъжете. От 2016 година до момента в КОЦ са лекувани 15 пациенти. В цялата страна се откриват към 40 случая като заболеваемостта всяка година се усилва с 1,1 %, заяви началникът на хирургично поделение доктор Валентин Иванов.

За рака на гърдата при мъжете няма скрининг, не се организират профлактични прегледи, по този начин както е при дамите. По тези аргументи мъжете с карцином на млечната жлеза идват в по-напреднали стадии, а това прави лекуването им по-трудно. Смъртността при мъжете с рак на млечната жлеза е по-висока, в сравнение с при дамите. Клиничната картина е същата като при дамите – израстък на гърдата, болежка, уплътнение, дисторция в по-напредналите случаи, увеличени лимфни възли под мишницата, над ключицата и други Много е значимо при сходни признаци пациентът да потърси помощ от онколог.

Специалистите от КОЦ – Пловдив припомнят, че в фамилии, където мъже или дами са имали онкологични болести – майки, сестри, лели, братовчедки, са имали рак на гърдата, на яйчници, генетично са по-предразположени към болестта. Добре е тези хора да не пропущат профилактичните прегледи и то при съществени онкоспециалисти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР