Снимката е илюстративна.Глобалното предлагане на петрол ще се свие, което

...
Снимката е илюстративна.Глобалното предлагане на петрол ще се свие, което
Коментари Харесай

„Ройтерс“: Инфлацията може рязко да се покачи, когато ОПЕК+ намали доставките на петрол

Снимката е илюстративна.
Глобалното предложение на нефт ще се свие, което ще ускори опасенията за внезапно повишаване на инфлацията, откакто групата страни от ОПЕК+ разгласи най-голямото си понижение на доставките от 2020 година насам преди ембаргото на Европейския съюз върху съветската сила, написа организация „ Ройтерс “. 

Този ход задълбочи дипломатическия раздор сред подкрепяния от Саудитска Арабия блок и западните страни, които се тормозят, че по-високите цени на силата ще навредят на нежната международна стопанска система и ще попречат на напъните да се лиши Москва от приходите от нефт след съветската инвазия в Украйна.

Световните фючърси на суровия нефт скочиха тази седмица, връщайки се към триседмични върхове, откакто Организацията на страните експортьорки на нефт и техните съдружници, в това число Русия, в сряда се споразумяха да понижат добива с 2 млн. барела дневно тъкмо преди пика на зимния сезон.

Това евентуално ще докара до повишение на спот цените, изключително на петрола от Близкия изток, който задоволява към две трети от търсенето в Азия, обявиха участници от промишлеността, като прибавиха и опасения за инфлацията, защото държавните управления от Япония до Индия се борят с възходящите разноски за живот, до момента в който в Европа се чака да се изгаря повече нефт, с цел да се размени съветският газ тази зима.

„ Притеснени сме от възобновяването нарастването на интернационалните цени на петрола, които демонстрираха известни признаци на усмиряване от второто тримесечие насам “, съобщи пред „ Ройтерс “ представител на SK Energy, най-голямата рафинерия в Южна Корея.

Друг източник от южнокорейската рафинерия съобщи, че намаляването на доставките може да докара до връщане на цените до равнищата, следени през второто тримесечие.

В Южна Корея, четвъртата по величина стопанска система в Азия и индустриален център, се следи внезапен скок на разноските заради възходящите цени на суровините.

През март цената на сорта Брент доближи 139,13 $ за барел, което е най-високата стойност от 2008 година насам, откакто войната в Украйна породи опасения за загуба на съветски петролни доставки.
Съкращенията
Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз съобщи, че действителното редуциране на доставките ще бъде към 1 млн. до 1,1 млн. барела на ден, което е отговор на възходящите световни лихвени проценти и отслабващата международна стопанска система.

Този ход провокира остра реакция от страна на Вашингтон, който разкритикува договорката на ОПЕК+ като недалновидна. Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън ще продължи да преценя дали да освободи спомагателни стратегически ресурси от нефт, с цел да понижи цените.

„ Саудитска Арабия, ОАЕ (Обединените арабски емирства) и Кувейт евентуално ще поемат по-голямата част от тежестта на съкращенията “, съобщи Тилак Доши, ръководещ шеф на Doshi Consulting, който преди този момент е работил в Saudi Aramco.

„ Това е пестник в лицето на Байдън от страна на ОПЕК+ “, сподели той и добави, че връзките сред Русия и Саудитска Арабия наподобяват все по-тесни.

Съкращенията на ОПЕК+ ускоряват опасенията за предлагането, защото глобите на Европейския съюз върху съветския недопечен нефт и петролни артикули влизат в действие надлежно през декември и февруари, което накара Morgan Stanley да увеличи прогнозите за цените на петрола.

Участниците в бранша правят оценка загубата на съветски недопечен нефт на сред 1 и 2 млн. барела на ден според от това по какъв начин Москва ще реагира на рестриктивните мерки на цените на съветския нефт, наложени от Г-7. Тази политика има за цел да подсигурява, че съветският нефт ще продължи да постъпва в разрастващите се стопански системи, само че на по-ниски цени, с цел да се понижат приходите на Москва.

„ Пазарът към момента подценява действителните загуби “, сподели основан в Сингапур търговец на недопечен нефт, който отхвърли да бъде назван заради политиката на компанията.

Ходът на ОПЕК+ провокира предизвестия от страна на внасящите нефт разрастващи се пазари, някои от които станаха изключително уязвими към ценови шокове на фона на неотдавнашните световни проблеми с доставките.

Шри Ланка се бори с най-тежката си икономическа рецесия след оповестяването на самостоятелност от Англия през 1948 година, като валутата ѝ внезапно поевтиня, инфлацията се разрасна и има изострен дефицит на долари за възнаграждение на вноса на храни, горива и медикаменти от първа нужда.

Президентът на Шри Ланка предизвести, че ще би трябвало да заплаща още повече за гориво, защото по-богатите страни се запасяват за личните си потребности.

„ Това не е проблем единствено за нас, а и за няколко други южноазиатски страни “, съобщи той пред Народното събрание в четвъртък. „ Глобалната инфлация ще засегне всички нас през идната година. “
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР