Снимка: Васил Божков/Фейсбук Вестник Сега направи разследване в деловодството на

...
Снимка: Васил Божков/Фейсбук Вестник Сега направи разследване в деловодството на
Коментари Харесай

Сега: Фирма на Божков е освободена от запор за близо 1 млн. лева

Снимка: Васил Божков/Фейсбук
Вестник " Сега " направи следствие в деловодството на Софийския админстративен съд: Запор върху парцели за 940 978 лева, натрапен от данъчните на обвързваното с Васил Божков " Декарт " ООД, е анулиран от съда. Решението на арбитър Пламен Горелски е от декември. Фирмата е благосъстоятелност на " Вабо систъмс " ЕООД и " Видео бет " АД. " Вабо сисъмс " е благосъстоятелност на " Нове интернал " ООД, притежавано еднолично от Васил Божков. Това сдружение е и прокурорската връзка на Божков по делото против Лиляна Деянова (ЛиЛана), написа Доротея Дачкова във вестник " ".

Повод за запорите са данъчни отговорности от 117 000 лева - главница и лихви, които " Декарт " не оспорва. Дружеството обаче твърди, че постановлението за запорите е нестимулирано и несъразмерно. Обезпечителните ограничения са подредени през август 2020 година Дружеството оспорва пред шефа на НАП-София, само че на 21 септември той оставя в действие ограниченията. Възбранени са 10 парцела, благосъстоятелност на сдружението. Съдът приема, че постановлението на данъчните е незаконосъобразно и погрешно. В него няма съответни претекстове, че обезпечаването на общественото взимане от 117 000 лева е неотложно.

Вместо това данъчните се базират на течаща от февруари 2020 година проверка на сдружението. Към септември, когато шефът на Национална агенция за приходите отхвърля да преразгледа запорите обаче, тази проверка още не е завършила. 

Имотите са възбранени по данъчната им оценка. Съдът открива, че сборът от данъчните оценки единствено на първите четири парцела е на стойност 180 820 лева, т.е. доста по-висока от задължението. Общата стойност на данъчните оценки на всички парцели е към 940 000 лв.. С други думи е налице свръх обезпеченост на общественото държавно взимане с имущество на компанията, изяснява съдът. И добавя, че по този начин се препятства опцията сдружението да се разпорежда с активите си, както откри за добре. Освен това се основават и предпоставки Национална агенция за приходите да бъде съдена по Закона за отговорността на страната.

Така арбитър Горелски връща преписката на Национална агенция за приходите със наложителни указания да бъдат наложени обезпечителни ограничения за 117 000 лева Решението му е дефинитивно.

Втори опит

Въпреки че проверката още тече (срокът ѝ е продължен до 7 януари т.г.) през октомври м.г. различен административен арбитър - Диана Стамболова, удостоверява решението на данъчните да наложат предварителни обезпечителни ограничения върху същите парцели на " Декарт " ООД. Според предварителните резултати от проверката към септември 2019 година сдружението дължи общо 955 799 лева налози - корпоративен налог и Данък добавена стойност, както и лихви.

Коли за милиони

" Нове Интернал " също е съборило запори в съда. Преди година Национална агенция за приходите запорира 29 автомобила на сдружението поради хипотетични бъдещи обществени вземания е 678 692 лв. главница и 122 333 лв. лихви за Данък добавена стойност и 200 215 лв. главница и 75 804 лв. лихви корпоративен налог, т.е. общо 1 077 044 лева Ревизията по това време още тече. Пред съда сдружението показва застрахователни полици на две от колите. От тях излиза наяве, че Мерцедес 650 М е със застрахователна стойност 997 475 лв., а БМВ Х5 - с 367 402 лв., т.е. и единствено запорът върху тях би бил задоволителен, с цел да обезпечи идните искания на Национална агенция за приходите.

Така арбитър Весела Цанкова променя постановлението на Национална агенция за приходите, като запорира единствено двете коли, чиято стойност покрива възможните бъдещи искания на данъчните по неприключилото ревизионно произвеждане. Решението на Административния съд в София, което е постановено през септември м.г., е дефинитивно.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР