снимка: Васил Божков, булфотоЧака се произнасяне на Съда на ЕС

...
снимка: Васил Божков, булфотоЧака се произнасяне на Съда на ЕС
Коментари Харесай

Сега: Процесът за конфискация срещу Васил Божков е спрян

снимка: Васил Божков, булфото

Чака се изговаряне на Съда на Европейски Съюз в Люксембург

Процесът за  конфискация  на имущество, който антикорупционната комисия  КПКОНПИ  заведе против бизнесмена  Васил Божков , е спрян от Софийския градски  съд .

Това видя  в електронното му  дело водство. Причината за прекъсването е, че според  съд ия Божана Желязкова би трябвало да се изчака произнасянето на  Съд а на Европейски Съюз (СЕС) по друго запитване на градския  съд , свързано с гражданската  конфискация  и дали българските правила подхождат на европейските. Според Желязкова има значение какво ще отговори  съд ът в Люксембург, защото въпросите се отнасят както до процедурата и въведените специфични правила (разместване на доказателствената тежест и хипотеза за незаконен характер), по този начин и до нормите за обекта на отнемането и правото на благосъстоятелност.

Това значи, че процесът за  конфискация  срещу Божков ще остане спрян, до момента в който не се произнесе Съд на Европейския съюз. Така се случи и с  дело то за  конфискация  срещу Цветан Василев. То бе заведено от  КПКОНПИ  през 2016 година, само че през 2018-а бе спряно за 2 години, до момента в който се чакаше отговор по питане на Софийски градски съд до Люксембург.

Производството за  конфискация  срещу Божков стартира, след като прокуратурата го упрекна, че в интервала 2014-2020 година е ръководел проведена незаконна група, изясни комисията. Ответници по  дело то са и жена му Елена Динева, както и 10 компании. Комисията претендира за лишаване на яхти, аероплан и парцели в чужбина от Божков. В известието на комисията за иска бяха изредени моторна яхта " Wasabi 60Apex "  на пазарна цена 41 000 лева, моторна лодка " Brig Falcon 420 "  на стойност 1 100 000 лева. и самолет " Bombardier "  за 34 000 000 лева Освен това се желае отнемането и на 31 недвижими парцела – жилища, помещения в здания и право на градеж на многофамилна жилищна постройка в София, апартамент в Балчик, поземлени парцели и двуетажна къща в Гърция, както и парцели в Париж. Цената на парцелите занапред ще се обяснява.

Определението на  съд ия Желязкова за прекъсването на  дело то за  конфискация  не е дефинитивно и  КПКОНПИ  вече го е атакувала пред Софийския апелативен  съд , който ще има последната дума. Жалбата на  КПКОНПИ  обаче още не е стигнала до апелативния  съд , споделиха за " Сега " от пресслужбата му. Тя се подава през градския  съд  и към момента се управлява там.

Дело то, поради което е сезиран Съд на Европейския съюз, също е от " знаковите ". То е за  конфискация  на 2,8 млн. лева от някогашната ръководителка на Клиниката по дерматология във ВМА Мирослава Кадурина, брачна половинка и сина й, както и сдружението " Дерма прим ".  КПКОНПИ  твърди, че Кадурина се е облагодетелствала с пари от ВМА. През 2016 година военната прокуратура в София прати Кадуринана на  съд  заедно с бившия началник на ВМА ген. Стоян Тонев. Тонев, който умря година по-късно, бе упрекнат в сключването на 4 неизгодни контракта с компанията на Кадурина " Дерма прим ", по силата на които на сдружението са предоставени за прилагане апарати на ВМА. Според проверяващите по този начин болничното заведение е ощетена с над 120 хиляди лева Ген. Кадурина получи обвиняване за закононарушение по работа. Според прокуратурата като началник на дерматологичната клиника тя е надвишила правата си, предоставяйки на личното си сдружение апарати на ВМА, както и че е възлагала на работещите в клиниката да правят в работно време процедури на пациентите на частната компания. Няма обществена информация дали и по какъв начин е завършило наказателното  дело .

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР