Снимка: уикипедияВ Северна Македония социалдемократите на Зоран Заев постигнаха победа

...
Снимка: уикипедияВ Северна Македония социалдемократите на Зоран Заев постигнаха победа
Коментари Харесай

Заев пак спечели изборите в Северна Македония, ще търси коалиция

Снимка: уикипедия

В Северна Македония социалдемократите на Зоран Заев реализираха победа над националистическите си противници, сочат формалните резултати от изборите, наблягайки дълбоки проблеми в страна, която се готви да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, написа Агенция Франс Прес.

Гласуването в сряда бяха първите парламентарни избори, откогато социалдемократите прибавиха " Северна " към името на балканската страна предходната година - ход, който постави завършек на десетилетия спор с Гърция, само че беше мощно спорен вкъщи.

Историческото съглашение вкара балканската страна в НАТО и отвори вратата за бъдещо участие в Европейски Съюз.

Но критиците към момента са разочаровани от размяната на част от своята еднаквост, с цел да умилостивят Атина, която изиска изключителни права върху името Македония за своя прилежащ район, написа standartnews.com.

Далеч от цялостно болшинство с едвам 35,8 % от гласовете, левите центристки социалдемократи в този момент ще бъдат изправени пред тежки съдружни договаряния, които биха могли да продължат седмици, с цел да сформират държавно управление.

Това би могло да отсрочи постоянното водачество в миг, когато броя на инфектираните с ковид нараства и към този момент слабата стопанска система на страната се насочва към пандемична криза.

Ако социалдемократите не съумеят да основат съюз, десният ВМРО-ДПМНЕ, малко по-назад в резултата с към 34,5 % от гласовете съгласно държавната изборна комисия, ще получи късмет да образува държавно управление.

Партията е публично проевропейска, само че беше мощно сериозна към договорката за името, като я възприема като „ измяна “.

„ Нашият път към напредъка е доказан “, увери водачът на социалдемократите и някогашен министър председател Зоран Заев в победната си тирада. " Гражданите излязоха и гласоподаваха за ясно бъдеще, за единение и взаимност, за стопански национализъм, за закон и ред и за избор на по-добро настояще и по-добро бъдеще ", сподели той и добави, че лагерът му има преимущество от три места в 120-членното национално заседание.

В централата на опозицията генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Игор Янусев настоя, че вотът към момента демонстрира, че " хората желаят смяна ".

Въпреки първото си място, социалдемократите се показаха по-лошо, в сравнение с в последните избори през 2016 година, когато в последна сметка сложиха завършек на съвсем десетгодишното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ.

„ Смята се, че с изключение на напредъка в договарянията с Европейски Съюз, партията „ не е изпълнила някои от основните обещания, в това число промени в правосъдната система “, сподели Елена Ставревска, политолог от Лондонското учебно заведение по стопанска система. Ниските заплати, високата безработица и необятно публикуваната корупция също от години разколебават вярата на обществото в политиката.

Изборите бяха извършени, с цел да заменят служебното държавното управление, което беше назначено откакто Заев се отдръпна преди шест месеца откакто Европейски Съюз не даде дата за започване на договаряния за присъединение - заричане, което Брюксел даде в подмяна на смяна на името и други промени. По-късно през март блокът даде зелена светлина, макар че Скопие към момента чака дата за започване на формалните договаряния.

Анализатори предвиждат " сложни " договаряния за коалиция и едва държавно управление.

" Влизаме в интервал на тежки партийни договаряния и мисля, че това държавно управление няма да е толкоз устойчиво, колкото се очакваше ", съобщи политическият анализатор Никола Спасов. Най-добрите благоприятни условия за сътрудници на социалдемократите са партии, представляващи етническото албанско малцинство, които съставляват към една четвърт от двата милиона население.

Демократичният съюз за интеграция е на трето място с към 12 % от гласовете, следван от друга албанска партия с към 9 %, съгласно изборната комисия.

Демократичният съюз за интеграция, обичайният сътрудник, тази година изиска техният претендент да бъде назначен за министър-председател в подмяна на всевъзможен съюз.

Заев и водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски преди този момент оповестиха предлагането за „ изнудване “.

С близо 400 смъртни случая от COVID-19 измежду население от към 2 милиона, страната има най-високата смъртност на глава от популацията в Западните Балкани, сочат формалните данни. В сряда маските бяха наложителни в изборните секции, които бяха затворени по-късно от естественото, с цел да разрешат повече обществено разграничаване. Заразените с вируса, както и възрастните и болните хора можеха да пускат бюлетини по-рано през седмицата.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР