Снимка УикипедияНезаконно струпана камара с тор трови въздуха на Разград.

...
Снимка УикипедияНезаконно струпана камара с тор трови въздуха на Разград.
Коментари Харесай

Миризма на тор задушава Разград

Снимка Уикипедия

Незаконно струпана камара с тор трови въздуха на Разград. От близо седмица жителите на крайните квартали се будят от остра неприятна миризма. Историята се повтаря всяко лято. От близо седмица  вечерните разходки на Димитър Димитров с детето му са същинско тестване за обонянието и волята, тъй като над Разград стартира да се усеща остра миризма на оборска тор. „ Децата идват да си играят тук.

Но има неприятна миризма, допускам от земеделците в региона, които торят, допускам с биологична тор ”, разяснява Димитър Димитров, гражданин на Разград. В най-близките до регионалния град села – Ясеновец и Мортагоново, миризмата е още по-остра и отблъскваща. „ Затваряме прозорци, порти, всичко, с цел да не влиза неприятната миризма ”, споделя Халиме Мюлеимова, гражданин на Мортагоново. „ Докато спях, прозорецът беше отворен и усещах миризмата ”, споделя Мелиха, жителка на същото село. Нергин Аптиев от години работи в чужбина. У дома се прибира единствено за лятото. Колкото да ремонтира родния дом. „ Обичаме си страната, да си кажем истината. Но въпреки всичко, като си дойдем тук, желаеме успокоение и малко чист въздух. Затова си пристигам, само че като стартира да се замирисва, то в действителност превзема цялото село. И може би селото е на ниско и по тази причина се усеща повече ”, разяснява Нергин Аптиев. В прилежащото село Ясеновец, локалните имат пояснение от кое място идва  миризмата.

„ На три километра имаме една остаряла жп.гара. Тя към този момент не се употребява. Там се складира тор. Имаме по този начин 2-3 пункта, самата процедура не се прави както би трябвало ”, разяснява Серафим Стоилов – гражданин на Ясеновец. На посоченото място е открита голяма камара птичи тор. Без никой да знае чия е. Биологичният боклук е струпан върху синора сред нивите, на края на разрушен път. А на по-малко от 2 километра от нея е домът на Невзат Узунов. Изселил се в Истанбул през 80-те години на предишния век, цялостен живот работил като агроном  и в родния Ясеновец се прибира един път годишно. „ През лятото го натрупат най-вече и  през есента го употребяват, разхвърлят. Не е целогодишно, не е целогодишно. Но истината е, че би трябвало да се внимава с дистанцията, мястото, където се натрупа ”, разяснява той. От община Разград са обяснили пред NOVA, че знаят за казуса. Не знаят обаче по какъв начин да го решат. Използването на тор е позволено, само че при избрани правила. Местните управляващи не можели да потвърдят, кой тъкмо е торил. „ Никъде нормативно не е заложено като обвързване самите аграрни производители да уведомят и надлежно да бъдат глобени, в случай че не го създадат това ”, разяснява Недим Тахиров, шеф дирекция „ Програми и околна среда ” - Разград. Ето за какво сигналите стигат и до зеления телефон на екоинспекцията в Русе. „ Такъв беше и нашият зов – общинското управление да осведоми популацията, с цел да е ясно на всички вероятно при съществуване на миризми, кой е източникът на миризми и че няма рискове за популацията ”, изясни Любомир Атанасов, шеф на РИОСВ-Русе. Когато обаче нито кметът, нито жителите на Ясеновец и Мортагоново знаят чия е птичата тор, се постанова намесата на Агенцията по храните.

„ Арендаторът, в случай че изобщо има някой, тъй като ние в действителност не знаем сега на кого са тези торови маси, той би трябвало да ги взема и да ги тори в границите на 12 до 24 часа. Той би трябвало да ги поставя на неговите ниви за това време ”, изясни доктор Илиян Драмалиев, шеф на Областна дирекция по сигурност на храните – Разград. По закон, стопанствата би трябвало да съхраняват биологичния боклук на особено построена бетонова площадка. Така ще се запазят чисти почвата и водата, в случай че количеството тор е доста. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР