Снимка УикипедияЕвропейският авиационен гигант Airbus ще построи свой завод в

...
Снимка УикипедияЕвропейският авиационен гигант Airbus ще построи свой завод в
Коментари Харесай

Airbus строи завод в Пловдив, за да плати дълг към България

Снимка Уикипедия

Европейският авиационен колос Airbus ще построи собствен цех в Пловдив. Предприятието, чиято първа копка към този момент е направена, ще създава високотехнологични елементи за самолетите на компанията, написа money.bg.

През първите 3 години в него би трябвало да бъдат назначени 300 български служащи, а през идващите броят им може да се усили до 800 души.

Това планува съглашение, подписано сред България и Airbus Helicopters (звеното на Airbus, произвеждащо хеликоптери). То урежда арбитражен спор за 18 млн. евро сред страната ни и френската компания, обвързван с поръчката на на хеликоптери " Кугър " и " Пантер ".

Заводът ще е вторият за елементи на Airbus в Пловдив и България, след този на френската компания " Латекоер ", който към този момент работи в една от индустриалните зони на Града под тепетата.

През 2005 година тогавашните ръководещи подписаха контракти за покупката на 18 транспортни хеликоптера - 12 " Кугър " и 6 " Пантер " на обща стойност над 383 млн. евро. Според разбор на специалисти тази цена е прекомерно висока - с 35% по-висока от пазарната. Впоследствие доставката на последните 3 от хеликоптерите " Пантер " бе отказана от българските управляващи.

Производителят не обезпечи някои от контрактуваните аварийни елементи, не бяха изпълнени и обещаните вложения в България. Повечето от доставените хеликоптери и сега не летят поради липса на аварийни елементи и скъпа поддръжка.

Заради това през 2016 година страната ни заведе дело против Airbus Helicopters в Международния трибунал в Париж, претендирайки за 18 млн. евро поради неизпълнения контракт и забавени доставки. В последна сметка след договаряния двете страни по делото се схванаха извънсъдебно.

" С подписването на тази конвенция издигаме нашето съдействие на едно ново, по-високо равнище ", съобщи военният министър Красимир Каракачанов, представен от пресслужбата на Министерството на защитата.

Като бонус френската компания ще даде на българските военноморски сили хеликоптер " Дофен ", особено предопределен за избавителни интервенции в морето. Летателната машина е оценена на към 7.5 млн. евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР