Снимка: Sportal.bgБалкан (Ботевград) отне домакинското предимство на Левски Лукойл и

...
Снимка: Sportal.bgБалкан (Ботевград) отне домакинското предимство на Левски Лукойл и
Коментари Харесай

Балкан шокира Левски Лукойл с фантастичен обрат и поведе за титлата

Снимка: Sportal.bg

Балкан (Ботевград) лиши домакинското преимущество на Левски Лукойл и поведе с 1-0 във финалната серия на НБЛ, печелейки инфарктно със 71:69 като посетител в София. Играчите на Небойша Видич се върнаха в дуела след закъснение от 11 точки и стигнаха до успеха след героична последна четвърт, донесла им значимата победа.

Мач №2 е още веднъж в зала " Универсиада ". " Сините " ще пробват да изравнят в сряда, до момента в който балканци ще излязат за втори триумф, написа Sportal.bg.

 Левски Лукойл - Балкан +54
Финалистите са се срещали общо пет пъти през сезона досега, като в три от случаите успехите са били за Балкан, а в два - за Левски Лукойл. В мачовете за състезание балканци завоюваха на два пъти, а за Купата победиха един път, до момента в който левскарите взеха по един триумф и в двата шампионата, като за Купата отстраниха противника с ина четвъртфинал
 Левски Лукойл - Балкан +54
Първите минути не бяха изключително резултатни, като доникъде на началната четвърт двата отбора си бяха отбелязали общо 10 точки - 6:4 в интерес на Левски Лукойл. Поредни кошове на Аврамов и Маринов дадоха на домакините 6 точки преднина при 10:4, а след неспортсменско нарушаване на Петков от състава на гостите, преднината доближи 7 точки за 13:6 и три минути до края. Балкан имаше отговор и той бе серия от 6-0, доближила гостите до 13:12 минута и половина преди сирената на първата част. След 10 минути игра на таблото светеше резултат от 19:16.
 Левски Лукойл - Балкан +54
Играчите на Тити Папазов продължиха да водят в резултата, а в това време тези на Небойша Видич изпитваха съществени несгоди в стрелбата от тройката. Добрите изяви на Божидар Аврамов и най-много на Станимир Маринов продължиха и в тази четвърт, а Левски Лукойл имаше 9 точки преднина в средата й - 29:20. Следващите минути бяха белязани от безредни изяви в нахлуване и за двата тима, а 120 секунди преди почивката разликата отново бе 9 точки за домакините - 33:24, a на полувремето двата тима се прибраха в съблекалнята при 34:28.

Кийт Клантън сътвори много проблеми на Балкан в подкошието и вкара 6 от първите 10 точки на своя тим за второто полувреме, а по този начин Левски Лукойл за първи път в мача поведе с двуцифрена разлика - 44:33 по-късно повече от 24 изиграни минути. Отговорът на Балкан бе мигновен и две следващи тройки, първо на Иванов, а след това на Уошингтън, понижиха изоставането на гостите до 44:39. Ботевградчани обаче като че ли изпуснаха инерцията, която набраха, в резултат на което “сините ” отново се откъснаха напред с повече от 10 точки - 52:41 малко пред края на третата четвърт, която завърши при 52:45.

Нещата се обърнаха в тотално друга посока със започването на последната четвърт. Стрелбите на Балкан започнаха да влизат, а Левски Лукойл изпадна в сериозна рецесия в нахлуване. Играчите на домакините не съумяха да вкарат панер над 5 минути, а ботевградчани нанизаха 15 следващи точки, с които поведоха с 52:60. Николай Стоянов обаче означи в две следващи офанзиви, а Божидар Аврамов наниза тройка, с която серията на домакините от поредни точки доближи 7, а те се приближиха на точка от ботевградския отбор - 59:60 при оставащи 3:50 минути. 

Кесар вкара два наказателни удара за 59:62, а нервите взеха връх и Божидар Аврамов бе глобен с техническо нарушаване, след което разликата се усили до 59:63. Аврамов се реваншира с тройка за 62:63, само че Венцислав Петков вкара идващите 5 точки за Балкан, разграничени от две на Аврамов, с цел да се стигне до 64:68 минута преди края. Станимир Маринов резервира вярата жива за своите, реализирайки тройка за 67:68 тъкмо 20 секунди преди последната сирена. Петков съумя при 1 от 2 наказателни удара за 67:69, а нов панер на Маринов възвърне равенството - 69:69 при оставащи 9.1 секунди на часовника. ДиВон Уошингтън означи 2/2 от наказателната линия за 69:71 и 5 секунди на таблото, а Станимир Маринов пропусна да донесе успеха на своя отбор в последната офанзива и по този начин Балкан открадна домакинското преимущество на противника и поведе с 1-0 във финалите.

ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ - БАЛКАН (БОТЕВГРАД) 69:71 (19:16, 15:12, 18:17, 17:26)

ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ: 
Асен Великов, Станимир Маринов, Божидар Аврамов, Христо Николов, Кийт Клантън

БАЛКАН (БОТЕВГРАД):  Джордан Калахан, Брандън Фортънбъри, Христо Захариев, Игор Кесар, Дивон Уошингтън
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР