Снимка: Савина Спасова, БНРНе можете да кажете, че има чистка,

...
Снимка: Савина Спасова, БНРНе можете да кажете, че има чистка,
Коментари Харесай

Росен Карадимов: Не е чистка смяната на заместник-министри

Снимка: Савина Спасова, БНР

Не можете да кажете, че има чистка, когато се сменят заместник-министри. Ако бъдат сменяни основни фигури от администрацията на министерствата, можем да се замислим дали има подобен развой. Това съобщи пред БНР Росен Карадимов, длъжностен министър на нововъведенията и растежа. Той акцентира, че тази смяна е " на фаза политическо равнище на ръководството и не може да бъде наречено чистка, защото никой не може да задължи виновния министър да работи с екип, който той не може да си подбере ".

Служебното държавно управление на Димитър Главчев е политически уравновесено, сподели Росен Карадимов.  " След като едните го припознават като държавно управление на другите, а другите - като държавно управление на първите. Това значи, че то е уравновесено политически ", добави министърът.

Карадимов изясни, че е получил покана за този пост персонално от служебния министър председател Димитър Главчев: " Получих поканата в качеството си на ръководител на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), а тя е една от главните структури в границите на Министерството на иновациите и растежа.... Успях да направя от ББР една от най-прозрачните институции в България.... Изкушен съм да си мисля, че част от мотивацията за моята покана беше и това - прозрачността и отварянето на една институция, основна в Министерството на иновациите ". 

Той уточни, че в един момент ББР е била станала " нарицателно - от касичка на властта до заложна къща ":

" Чуваха се гласове за нейното закриване, за нейната приватизация, за това, че е безсмислена като институция и в оня си тип тя фактически нямаше своите функционалности. Тя може да стане флагман на структуроопределящи политики на национално равнище и по този начин е записана като цели в закона ".

Атаката към ББР на Кирил Петков, когато беше длъжностен министър на стопанската система, като обстоятелства беше вярна, само че като метод към банкова институция тя беше неверна, разяснява Росен Карадимов. Наследството е тежко. Нито служебният министър Пулев, нито министър Милена Стойчева не са правили даже опит за въздействие или интервенция в работата на ББР. Уважавам министър Стойчева и проверки няма да се вършат, сподели още министърът.

Интервюто на Диана Янкулова с Росен Карадимов в предаването ''Неделя 150'' можете да чуете от звуковия файл.

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР