Снимка: Савина Спасова, БНРЗимата внасяме ток от Сърбия, който се

...
Снимка: Савина Спасова, БНРЗимата внасяме ток от Сърбия, който се
Коментари Харесай

Димитър Манолов: Внасяме ток от Сърбия, произведен от наши въглища. Без него киселите гъзари от София няма да има с какво да си зареждат телефоните

Снимка: Савина Спасова, БНР

" Зимата внасяме ток от Сърбия, който се създава с нашите въглища. Само че Сърбия не заплащат въглеродни излъчвания, тъй като не са в Европейски Съюз и по тази причина може да ни предложат такава, ниска, цена, а ние плащаме за „ пържен вятър “. Те ни пращат този ток, които на тях им е непотребен, а когато на тях им би трябвало, такова време ще пристигна, тези остатъци няма да ги има, а и на нас тогава ще ни би трябвало ток. И тогава киселите гъзари от София няма да има с какво да си зареждат телефоните в офисите “, предизвести водачът на КТ „ Подкрепа “ в ефира на Българска национална телевизия.

Кой би предсказал каква ще е цената на електрическата енергия на 1 юли т. година, когато битовите консуматори излизат на либерализирания пазар? Това попита президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов в изявление пред БНР.

„ Депутати и политици обичат приказките на едро. Връщаме се към политическото говорене, щото в политиката постоянно се приказва с нещо, което се дефинира като полуистина. Така че, това което приказват за нарастване на тока за битовите потребители - 20%, може да са 22,5%, може да са 27% “, разяснява Манолов в предаването „ Неделя 150 “. Според него на 1 юли постоянно се вършат такива неща, тъй като използваме малко ток и не се топлим, само че на 1 ноември картината ще е друга.

„ Никой не знае ЕРП-ата на каква цена ще купуват от енергийната борса. Другото е, че затвори третата ни най-голяма Топлоелектрическа централа и нашата енергийна система е не пред срив, а пред изгубване. Системата е пред разпад, направихме Козлодуй да закъса, ще строим мощности, никой не знае за какви пари. Зимата внасяме ток от Сърбия, който се създава с нашите въглища. Само че Сърбия не заплащат въглеродни излъчвания, щото не са в Европейски Съюз и по тази причина може да ни предложат такава, ниска, цена, а ние плащаме за „ пържен вятър “. Те ни пращат този ток, които на тях им е непотребен, а когато на тях им би трябвало, такова време ще пристигна, тези остатъци няма да ги има, а и на нас тогава ще ни би трябвало ток. И тогава киселите гъзари от София няма да има с какво да си зареждат телефоните в офисите “, предизвести водачът на КТ „ Подкрепа “.

За декларацията, с която излезе „ Подкрепа “ за енергийната беднотия, той разяснява, че няма да поддържат консуматори, които си топлят басейните на ток, а „ ще подкрепим тези, който не могат да си купят климатици и се топлят с печка с реотан “. 

Решението да се върнат някакви пари от финансовия министър във Фонд сигурност на енергийната система, Манолов напомни, че преди години финансовият Симеон Дянков беше взел милиони от запаса на НЗОК.

 „ Така че това не се случва за първи път, различен е въпросът, че 1 юли  е вдруги ден и още не знаем нищо “, показа терзанията си Димитър Манолов.

И добави: 

Проблемът е огромен, не е единствено до този милиард. На 1 юли, на първа стъпка излизат на либерализирания пазар енергоразпределителните сдружения. Те няма да ни продават на пазарна цена, има адаптивен интервал до 2026 г и потребителите ще бъдат обезщетени за разликата сред контролираната и пазарната цена. А методите финансовият министър да върне хпари във Фонда са два – от налози или от заеми.

Според Манолов безплатните детски градини, помощта за първи клас, отпадането на таксите за студенти държавна поръчка и други типове държавна поддръжка е „ добър метод да ловиш души “. 

„ Популизмът има разнообразни проявления, зависи към кого го адресираш, имаше години когато приходите се мачкаха, с цел да се харесат на богатите, в този момент уловени души няма, пред урните са 30-40% от популацията “, уверен е синдикалистът. Той дефинира казуса с тока като „ инструмент и никой не желае да го огледа в дълбочината му “. „ Енергийната беднотия се търкаля минимум 5 години “, подсети Манолов. 

Той показа, че познава Мария Габриел от 15 години още като евродепутат. „ Когато я гледах виждам един различен човек. Как да очакваш цялостна автономия, когато си от подобен огромен оркестър, сега са ѝ присъдили първа цигулка, само че са значими и другите принадлежности – дали ще излезе какафония или симфония “, разяснява Манолов.

Според него напрежение има в енергетиката дружно с защитата, „ тъй като в този момент, когато следва " Марица Изток " да бъде погубен, има остатъчни активи - 200 кв. км земи, първокласни “.  Какво ще създадат с тях – не знаят, само че най-добре е да ги откраднат. И  вторият огромен проблем е, че всеки гледа какво ще открадне другият и да не е по-малко от него, изясни евентуалната скица синдикалистът.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.

Инфо: БНР

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР