Снимка: ПП ГЕРБ В 09.00 часа в понеделник ГЕРБ ще

...
Снимка: ПП ГЕРБ В 09.00 часа в понеделник ГЕРБ ще
Коментари Харесай

В понеделник в 9.00 ГЕРБ внася в КС искане за обявяване на мораториума за противоконституционен

Снимка: Политическа партия ГЕРБ
В 09.00 часа в понеделник ГЕРБ ще внесе в Конституционния съд искане за тълкувателно решение и за оповестяване за противоконституционен наложения през вчерашния ден мораториум в Народното събрание върху концесии и назначения, осъществени от държавното управление в оставка.

Това стана ясно на ексклузивен брифинг довечера в централната на политическата партия.

" Ще питаме Конституционния съд възможно ли е с решение Народното събрание да лишава и да лимитира пълномощия на Министерския съвет и други държавни органи, които извършват функционалност според българската Конституция и българските закони. Считаме, че към този момент има такава правосъдна процедура, само че евентуално на юристите в Народното събрание от партиите на смяната още веднъж тя би трябвало да им се подсети ", уточни ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Според вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева наложеният мораториум е противоконституционен.

" С него се лимитира освен активността на Министерския съвет, само че и на всеки държавен орган, избран с Конституцията или със закон. Спират се назначенията на всеки един държавен чиновник без значение на какво равнище – Конституционен съд, президентство, правосъдна система. За три дни това заседание одобри няколко противоконституционни решения “, съобщи госпожица Захариева.

На брифинга стана ясно, че ГЕРБ ще изискат оставката на депутата от „ Изправи се! Мутри, вън! "  Мая Манолова като ръководител на краткотрайната комисия за проверката поради метода, по който тя дружно с 4-ма членове на комисията са посетили по-рано през днешния ден държавното сдружение „ Булгартрансгаз “ и са изискали документи за плана „ Турски поток “.

Проектът на решение ще бъде импортиран още в понеделник в деловодството на Народното събрание. Депутатът Тома Биков от ГЕРБ, който е член на краткотрайната комисия акцентира, че не е бил поканен, макар че е член на комисията.

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова изцяло оспори методът, по който се е изискала информация за план, който е обект от  националната сигурност и се закани да сезира способените органи:
" Това, което през днешния ден видяхме в едно сдружение, което е част от стратегическата инфраструктура на страната и позволява в него е в действителност по специфичен ред и режим, не съставлява нищо друго, с изключение на " Костин брод 2 " в енергетиката. Ще създадем обстойна инспекция във връзка с позволява в постройката на " Булгартрансгаз ". Ще забележим дали са налице съответни пропуски във връзка с сходни хора в тази постройка, и в случай че намерим задоволително съображение, ще сезираме способените орани ", уточни министър Петкова.

Според Дани Каназирева от ГЕРБ Манолова е злоупотребила сг мястото си на ръководител на краткотрайната комисия, с цел да " извлече на ниска цена политически дял "
" Превърна държавното сдружение в цирк. Тази жена, дружно с по този начин наречените " нови лица ", всекидневно хвърлят страната в безпорядък ", счита Каназирева.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР