Снимка: pixabayВремето в някои части на страната рязко се влоши

...
Снимка: pixabayВремето в някои части на страната рязко се влоши
Коментари Харесай

МВР даде съвети как да се предпазим от гръмотевичните бури

Снимка: pixabay

Времето в някои елементи на страната внезапно се утежни този уикенд, като с изключение на изобилните превалявания имаше и рискови гръмотевични стихии. 

Novini.bg  ви споделя главните препоръки на  МВР  за предотвратяване от рисковото време. 

В множеството случаи мълнията стартира да се образува в долната част на буреносния облак. Между негативно заредените облачни детайли и позитивно заредената земна повърхнина под облака се основава електрично поле, защото се развива доста висока температура – от време на време над 18000оС.

Мълнията има блестящ искра и е съпроводена от пронизителен гръм, които е вследствие на неочакваното разширение на въздуха и следващо го стесняване.

Между светкавицата и гръмотевицата има период от време  заради по-голямата скорост на светлината, тъй че като видите светкавицата, бройте до 10. Ако гърмът пристигна по-късно число, значи е задоволително надалеч. Ако не съумеете да преброите до 10, заплахата е огромна.

Един от феномените на природата са “кълбовидните ” мълнии. Кълбовидните мълнии се срещат по-рядко и не са по този начин добре разгадани. Те съставляват светещо кълбо с диаметър 25-30см и се движат безредно.

Живеят единствено няколко секунди, след което изчезват безшумно или с гърмеж. При влизане в стаята на “кълбовидна ”мълния експертите предлагат да не се реализира безусловно никакво придвижване, тъй като и най-малкото придвижване на въздуха може да ги взриви и да нанесат огромни вреди.

В света всяка секунда падат към 100 мълнии. Установено е,че в случай че заради световното стопляне температурата на земята се увеличи с 1о С, в атмосферата ще бушуват 5 пъти повече стихии, в сравнение с в този момент.

В нашата страна максимумът на гръмотевичните стихии е през месец юни. Средно 7-8 дни са с гръмотевични стихии, като през обособените години броят им е достигал 15-20.

Повече мълнии падат в местата с подпочвени води, във водните басейни, залесените им крайбрежия, местата с рудни находища.

Мълнията може да провокира пожар, да извади от строя трафопостове, електрически съоръжения, уреди и системи. Тя може да порази тежко и даже смъртоносно хора и животни.

По данни на Организация на обединените нации годишно в света умират 300000 души, изумени от “Стрелите на Зевс ”-мълниите, а за България жертвите са сред 10 и 15 индивида.

Това постанова всеки от нас да знае разпоредбите за държание и деяние при гръмотевични стихии.

Ако сте измежду природата и стартира гръмотевична стихия:

- Стойте надалеч от железни стълбове, стърчащи канари, самотни дървета със стърчащи на открито клони. Когато дъждът намокри дърветата, те стават мощно проводими и притеглят мълниите.

- Не се установявайте на естествени височини и в края на горички;

- Не устройвайте къмпинги на открити полета и хълмове.

- Ако сте в гора, застанете сред две дървета, отстоящи на разстояние минимум 3 метра едно от друго.

Ако сте в група, стойте/движете се/ на 3-5 метра един от различен , с цел да избегнете заплахата една гръмотевица да порази цялата група. Струпването на доста хора на едно място е рисково, тъй като дишането и изпарението усилват проводимостта на въздуха.

- Отдалечете се от електропроводи за високо напрежение.

Стойте встрани от железни структури , люлки, пързалки, спортни уреди, огради, парапети. Не се подслонявайте в беседки с ламаринени покриви.

Не дръжте и не се хващайте за железни предмети , в това число и такива с дървена дръжка/мотики, коси, брадви, вили, триони и др./ Всичко железно,  което е покрай нас, усилва проводимостта, а мълнията се стреми да се движи по места, където проводимостта е най-висока. Мобилните телефони, фотоапаратите,  риболовните пръчки, са постоянно удряни от гръмотевица. Опасност има и в случай че сте с с чадър с железен връх, с железни токчетата на обувките,  с железни обеци, часовници, пръстени, гривни, медалиони, както и други железни движимости. Ако в чантата си държите железни предмети, по- безвредно е да се освободите от тях. Вие си решавате дали и по какъв начин да се освободите, само че е добре те да са на повече от 20-30 метра от вас.

- Ако по време  на стихия се намирате  навън  (в гората, в полето),  наложително изключете мобилния си телефон .

- При прогноза за гръмотевични стихии за предпочитане е да облечете връхна дреха с железни електропроводими елементи и аксесоари като ципове, ленти и други За да се изясни несъгласието сред този и предходния съвет, би трябвало да се посочи, че тези аксесоари биха помогнали при неизбежно привличане на мълнията,  като отклонят от тялото ни електрическия ток, който ще изтече през тях в почвата /явлението е известно като контурна дъга/

Не стойте върху мост по време на гръмотевична стихия

- Ако сте във непосредственост до воден басейн и ловите риба, незабавно оставете въдицата  и се отдалечете. Никога не поставяйте рибарските кукички в джоба на ризата си, тъй като ще привлекат мълнията към сърцето ви.

- Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, неотложно излезте от водата и се отдалечете.

В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега , тъй като водата има по-висока проводимост от въздуха.

- Опасно е язденето и стоенето наоколо до стада домашни животни.  Мократа четина на животните притегля мълнията .

- Не стойте наоколо до крави, коне, биволи и други огромни четириноги животни, защото са доста по-силно застрашени от хората заради по-голямото зараждащо напрежение сред предните и задните крайници.

- Ако сте във високите елементи на планината, подобаващи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете минимум на 3 метра от входа на пещерата и се старайте да има най-малко един метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте покрай входа на пещери и скални навеси.  Мълниите могат да преминат през цепнатините, изключително в случай че по тях се стича вода .

- Ако сте навън поле по време на гръмотевична стихия, вие се явявате най-високата точка в покрайнината и притегляте мълнията. Затова клекнете, прилепвайки компактно краката си, защото разкрачената стойка при допира с почвата основава разлика в електрическия капацитет сред двата крайници, наведете главата надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката си.

- Ако почувствувате изтръпване на кожата и настръхване на косите, това значи неизбежна гръмотевица, ориентирана към вас . Ако сте изправени, неотложно се хвърлете на земята - първо на колене с ръце върху земята, и по-късно бързо легнете. Така електричеството ще премине през раменете и ръцете ви, пропускайки гръдния панер. На изумен от гръмотевица човек незабавно започнете заобиколен сърдечен масаж с активност 80-90 пъти в минута. На всяко петнадесето прилепяне на гърдите правете изкуствено дишане уста в уста. Започне ли да бие сърцето, търсете доктор на тел. 112.

- Ако сте в транспортно средство, прекратете краткотрайно пътуването и останете в транспортното средство.  Автомобилът е едно от най-защитените места по време на гръмотевична стихия.  Това е по този начин, тъй като електричеството минава по бронята и „ изтича ” в земята. Единственото, което би трябвало да извършите, е да се прибере антената и да не отваряте вратите и прозорците. Ако падне гръм по време на придвижване, проверете гумите на колата-ако са обгорели,  могат да се спукат. Ако въпреки всичко решите да продължите пътуването, изберете подобаваща скорост. Лошата видимост, паднали клони и дървета, изумени от мълнията семафори и светофарни уредби, могат да ви изненадат неприятно.

- Ако сте с мотоциклет или велосипед, незабавно слезте и се отдалечете от него.

Ако се намирате в къщи или на работното място , изключите от мрежата тв приемника, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Не излизайте на терасата. Стойте надалеч от чешми, балконски порти и прозорци. В незащитена от гръмоотвод къща не би трябвало да се приказва по телефон. Не изполвайте банята, до момента в който премине бурята. Металните водопроводни тръби организират електричеството.

Ако сте на улицата, не стъпвайте върху железни капаци и решетки на уличните шахти . Стойте надалеч от дървета, електрически стълбове и жици, улични лампи.  

- Ако вследствие на гръмотевичното попадение има раздран електропровод и електроподаването в мрежата не се е изключило автоматизирано, уведомете “Електроснабдяване “, с цел да се подхващат ограничения за премахване на повредата и предотвратяване на популацията от токови удари.

 

За отбрана на постройките от директно попадение на мълнии се построяват мълнии приемници и мълниеотводи. Мълниезащитната апаратура на всяка постройка би трябвало да бъде от време на време проверявана.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР