Снимка: pixabayВатикана (държава-град Ватикан) е най-малката държава в света, разположена

...
Снимка: pixabayВатикана (държава-град Ватикан) е най-малката държава в света, разположена
Коментари Харесай

Най-малката държава в света: 0 % раждаемост и 95 % мъжко население

Снимка: pixabay

Ватикана (държава-град Ватикан) е най-малката страна в света, ситуирана в Рим, с обща повърхност към 44 хектара, написа profit.bg.

Около 5 милиона туристи я посещават годишно, до момента в който популацията й е към 799 души (по данни от 2019 г.).

Цялата територия на държавата-град е под закрилата на ЮНЕСКО и това е една от отличителните й характерности, които я вършат толкоз специфична.

Уникалността на Ватикана обаче е многостранна и всеки факт за тази страна го потвърждава.

Вижте 15 от тях, подбрани от Bright Side:

1. 95% от популацията са мъже

Населението на Ватикана се състои най-много от чиновници на църквата и военни (от швейцарската гвардия). Съответно всички те са мъже, като съставляват 95% от жителите. Останалите 5% са съпругите и децата на гвардейците.

2. Ватиканското гражданско е единствено краткотрайно

Гражданството се издава от страната Ватикана. По традиция паспорт №1 се издава на настоящия папа. Той не може да има друго поданство. Има обаче и някои изключения - настоящият папа Франциск резервира аржентинското си поданство, а папа Бенедикт XVI резервира немското си поданство.

Гражданство могат да получат държавните служащи и членовете на техните фамилии. Паспортът, издаван от Ватикана, е равностоен на дипломатически и, несъмнено, има доста малко от тях.

След привършване на службата за Светия трон, поданството се трансформира автоматизирано на италианско. Забранено е да живеете на територията на този анклав, откакто към този момент нямате поданство. Децата губят поданството си, когато навършат 18 години или когато родителите им го изгубят.

3. Цялата тази дребна страна е под закрилата на ЮНЕСКО

Обектите, влизащи в листата на ЮНЕСКО със международно завещание са голям брой, само че Ватикан е единствената страна, чиято безусловно цяла територия е под закрилата на организацията. 



4. Чистачът на стенописите и възбраната за фотоси в Сикстинската шапка

Много туристи идват във Ватикана по една съществена причина - да видят Сикстинската шапка. Дори запалените пътешественици са изумени от нейните размери и тип. Човек може да я гледа безпределно и за задачата има специфични пейки към нея.

Забранено е да вършиме фотоси и ви е разрешено единствено да шептите навътре в постройката. Специални служащи се грижат посетителите да не вършат фотоси, само че някои хора към момента съумяват скрито да щракнат шедьовъра. Същите тези служащи от време на време подреждат „ Мълчание! “

Позицията " чистач на стенописите " на Сикстинската шапка публично се появява през 1543 година Те са възстановявани няколко пъти. Стените и таванът са почистени от сажди, прахуляк и изгорели газове.

Последната реституция е осъществена преди към 25 години, а най-голямата й част е финансирана от японската компания Nippon Television Network Corporation, която харчи за нея 4.2 милиона $. Параклисът се посещава от към 10 000 туристи дневно.

5. Можете да видите папата да лежи пред олтара на Разпети петък

На Разпети петък във Ватикана се организират разнообразни църковни служби, една от които се назовава Страсти Христови. Тя стартира с гала, на която папата, до момента в който носи алена тога, лежи пред олтара с лице надолу, а свещениците коленичат зад него. В този миг всички се молят в цялостна тишина.

6. За да може жена да живее във Ватикана, тя би трябвало да се омъжи за член на швейцарската армия

Това въобще не е толкоз елементарно, колкото звучи. Член на швейцарската армия може да подписа брак единствено със особено позволение и то единствено откакто получи купата ефрейтор.

Бъдещата младоженка също ще би трябвало да получи разрешението на Ватикана. Има и още един забавен факт - швейцарската армия наема единствено ергени.

7. Ватикан е единствената страна в света с нулева раждаемост

Това се изяснява с обстоятелството, че на територията на тази дребна страна няма родилни домове. Бебетата на жителите на този анклав идват на бял свят в римски лечебни заведения.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР